V lednu kontrolujte, zda zahrada v klidu spí a úroda se nekazí
2. 1. 2021Během ledna důkladně prohlédneme, zda je zahrada nebo aspoň jednotlivé rostliny chráněna před zvěří.
Pro správné uskladnění hlíznatých květin je třeba teplota v rozmezí 5–10 °C. Ovoci svědčí 4 až 5 °C, zelenině spíše méně.
Hlízy i plodiny skladujeme v dobře větrané místnosti, aby nevznikalo zbytečně riziko plesnivění.
Především poškozené hlízy bývají zdrojem nákazy ostatních uskladněných květin. Kvůli ochraně před infekcí zasypeme hlízy rašelinou, která brání šíření nákazy a současně zamezí vysychání hlíz.
Orientační tabulka teplot, vlhkosti a uchovatelnosti zeleniny
Ovoce a zeleninu kontrolujeme pravidelně zhruba každé dva týdny. Kazící se kusy vyřazujeme. Teplotu skladovaného ovoce udržujeme nejlépe v rozmezí 4–5 °C a relativní vzdušnou vlhkost na hodnotách 80–90 %. U zeleniny je vhodnější vlhkost vyšší a teploty vesměs nižší podle toho, o jaký druh plodiny se jedná.
Díky vhodné teplotě a vlhkosti podstatně omezíme ztráty na kvalitě i na množství uskladněných výpěstků.
Správná sklizňová zralost nastává zpravidla při snadné odlučitelnosti stopky od větévky. Jsou však odrůdy u kterých to neplatí, potom se hodnotí ostatní znaky: barva jadérek, vybarvení slupky a i větší propad plodů za bezvětří.