Při jakých teplotách skladovat hlízy, ovoce a zeleninu

25. 11. 2019

Pro správné uskladnění hlíznatých květin je třeba teplota v rozmezí 5–10 °C. Ovoci svědčí 4 až 5 °C, zelenině spíše méně.

Hlízy i plodiny skladujeme v dobře větrané místnosti, aby nevznikalo zbytečně riziko plesnivění.

Především poškozené hlízy bývají zdrojem nákazy ostatních uskladněných květin. Kvůli ochraně před infekcí zasypeme hlízy rašelinou, která brání šíření nákazy a současně zamezí vysychání hlíz.

Orientační tabulka teplot, vlhkosti a uchovatelnosti zeleniny

Ovoce a zeleninu kontrolujeme pravidelně zhruba každé dva týdny. Kazící se kusy vyřazujeme. Teplotu skladovaného ovoce udržujeme nejlépe v rozmezí 4–5 °C a relativní vzdušnou vlhkost na hodnotách 80–90 %. U zeleniny je vhodnější vlhkost vyšší a teploty vesměs nižší podle toho, o jaký druh plodiny se jedná.

Zelenina ve sklepě

Přepravky usnadní kontrolu; foto Shutterstock

Díky vhodné teplotě a vlhkosti podstatně omezíme ztráty na kvalitě i na množství uskladněných výpěstků.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

14. 4. 2024

Jak upravit řezem broskvoň po jarní výsadbě

Nově zakoupenou broskvoň vysazujeme co nejdříve. Při výsadbě provedeme srovnávací řez koruny, aby nadzemní část rostliny odpovídala kořenové části.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x