Při jakých teplotách skladovat hlízy, ovoce a zeleninu

25. 11. 2019

Pro správné uskladnění hlíznatých květin je třeba teplota v rozmezí 5–10 °C. Ovoci svědčí 4 až 5 °C, zelenině spíše méně.

Hlízy i plodiny skladujeme v dobře větrané místnosti, aby nevznikalo zbytečně riziko plesnivění.

Především poškozené hlízy bývají zdrojem nákazy ostatních uskladněných květin. Kvůli ochraně před infekcí zasypeme hlízy rašelinou, která brání šíření nákazy a současně zamezí vysychání hlíz.

Orientační tabulka teplot, vlhkosti a uchovatelnosti zeleniny

Ovoce a zeleninu kontrolujeme pravidelně zhruba každé dva týdny. Kazící se kusy vyřazujeme. Teplotu skladovaného ovoce udržujeme nejlépe v rozmezí 4–5 °C a relativní vzdušnou vlhkost na hodnotách 80–90 %. U zeleniny je vhodnější vlhkost vyšší a teploty vesměs nižší podle toho, o jaký druh plodiny se jedná.

Zelenina ve sklepě

Přepravky usnadní kontrolu; foto Shutterstock

Díky vhodné teplotě a vlhkosti podstatně omezíme ztráty na kvalitě i na množství uskladněných výpěstků.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

3. 5. 2024

Venkovní výsevy a výsadba zeleniny v květnu

Setí a ani sázení sazečky cibule kuchyňské dříve než v polovině května může ohrozit nálet květilky cibulové. Její larvy působí na cibuli velké škody. Poškozuje i pórek a některé okrasné cibuloviny. …

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x