Kořením vonící, horký nápoj umocní čas adventu a zahřeje po procházkách nejen po vánočních trzích. Pro kterou variantu se rozhodnete vy?
Jablka a hrušky namočíme předem na několik hodin do rumu. Do čaje přilejeme víno, koření a citron, přivedeme k varu, ale nevaříme. Pak scedíme, přidáme jablka, hrušky a brusinky i s rumem. Podle chuti dosladíme.
Vodu přivedeme k varu. Přidáme oloupaný, na nudličky nakrájený zázvor, pomerančovou kůru, osladíme a cca 5 minut povaříme. Z černého sypaného čaje a 200 ml vody vylouhujeme silný čaj a přilijeme k zázvorovému základu. Promícháme a přecedíme do větší nádoby, ochutíme sherry, citronovou šťávou a ještě teplé podáváme.
Vodu přivedeme k varu, přidáme nakrájené bio mandarinky, rozinky a koření. Osladíme a chvilku povaříme. Přecezené smícháme s bílým vínem a podáváme.
Víno zahřejeme s bezinkovým likérem a kořením a necháme chvilku odstát. Pak scedíme, přidáme rum, nalijeme do sklenic, ozdobíme plátky citrónu a podáváme. Bezinkový likér je dost sladký, proto už nepřidáváme další cukr. Ale záleží na chuti.
Do kastrůlku nalijeme víno, šťávu z višní, višně, cukr a koření. Vše pomalu zahříváme až k varu, ale nevaříme. Vyjmeme koření, přidáme rum, a horké podáváme.
Foto autorka
Stromky nesázíme ani na místě poraženého stromu dříve než po pěti letech. Půdu ozdravíme pěstováním záhonové plodiny, kypřením a přidáváním kompostované zeminy. Tam, kde žila jádrovina, i po několika letech upřednostníme peckovinu.