Kdy a jak sklízet plodovou zeleninu, aby byla nejchutnější

19. 7. 2020

Připomeňme si, že výhodu nejčerstvější zeleniny, kterou nám nabízejí záhony v naší zahradě, využijeme nejlépe, když sklízíme plody ve správný čas.

Okurky

Každý druhý až třetí den sklízíme okurky nakládačky. Při sklizni dáváme pozor, abychom nepošlapali konce výhonků, ani je nenadzvedáváme.

Okurky salátové sklízíme, jakmile dorostou odrůdové velikosti. Vyšlechtěné odrůdy mají plody nehořké. Pokud se však vyskytnou hořké plody, je to zapříčiněné nedostatkem vláhy a vysokými teplotami.

Sklizené salátové okurky

Salátové okurky

Cukety

Ve dvou až třídenních intervalech sklízíme i cukety: Dokud jsou plody malé a tedy chuťově nejlepší. Pokud však necháme plody dorůst do odrůdové velikosti, rostlina omezí násadu květů a sklidíme málo cuket.

Cuketa ke sklizni

Cukety sklízíme mladé, takové jsou nejchutnější a navíc tím podpoříme kvetení

Rajčata

Rajčata sklízíme, až když se vybarví, tehdy jsou chuťově nejlepší. Na konci měsíce nebo začátkem srpna zakrátíme rostlinám hlavní stonek. Z dalších květenství, která by se na stonku vytvořila, by již plody nedozrály.

Rajčata sklízíme, až se naplno vybarví

Plné vybarvení prozradí správnou chvíli na sklizeň

Papriky

Plodovou zeleninu uchováváme při vyšších teplotách (od 6 do 10 °C) a vyšší vzdušné vlhkosti.

Se sklizní prvních plodů papriky nepospícháme, ale sklízíme je, až když mají plody odrůdovou velikost a jsou lesklé. Plody sklízíme se stopkou vylamováním do strany.

Cukrové melouny

Koncem července začínají dozrávat cukrové melouny. Sklízíme je až v plné zralosti, kterou poznáme podle usychající stopky a drobných trhlinek kolem stopky. Předčasně sklizené plody již nedozrají, nejsou chutné.

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x