Připomeňme si, že výhodu nejčerstvější zeleniny, kterou nám nabízejí záhony v naší zahradě, využijeme nejlépe, když sklízíme plody ve správný čas.
Každý druhý až třetí den sklízíme okurky nakládačky. Při sklizni dáváme pozor, abychom nepošlapali konce výhonků, ani je nenadzvedáváme.
Okurky salátové sklízíme, jakmile dorostou odrůdové velikosti. Vyšlechtěné odrůdy mají plody nehořké. Pokud se však vyskytnou hořké plody, je to zapříčiněné nedostatkem vláhy a vysokými teplotami.
Ve dvou až třídenních intervalech sklízíme i cukety: Dokud jsou plody malé a tedy chuťově nejlepší. Pokud však necháme plody dorůst do odrůdové velikosti, rostlina omezí násadu květů a sklidíme málo cuket.
Rajčata sklízíme, až když se vybarví, tehdy jsou chuťově nejlepší. Na konci měsíce nebo začátkem srpna zakrátíme rostlinám hlavní stonek. Z dalších květenství, která by se na stonku vytvořila, by již plody nedozrály.
Plodovou zeleninu uchováváme při vyšších teplotách (od 6 do 10 °C) a vyšší vzdušné vlhkosti.
Se sklizní prvních plodů papriky nepospícháme, ale sklízíme je, až když mají plody odrůdovou velikost a jsou lesklé. Plody sklízíme se stopkou vylamováním do strany.
Koncem července začínají dozrávat cukrové melouny. Sklízíme je až v plné zralosti, kterou poznáme podle usychající stopky a drobných trhlinek kolem stopky. Předčasně sklizené plody již nedozrají, nejsou chutné.
Foto autorka
Mezi volně rostoucími nebo kulturně pěstovanými rostlinami, najdeme velké množství nebezpečných a problematických druhů. S těmito rostlinami se můžeme setkat ve výsadbách veřejné zeleně, zámeckých a městských parcích, v soukromých zahradách.