Papriky patří do stejné čeledi jako rajčata, lilek či brambor. Pěstujeme je jako letničky, dbáme na dostatek světla a organického materiálu.
Prvním krokem pro bohatou úrodu je mít kvalitní sazenice. Ty si předpěstujeme výsevem do sadbovače nebo výsevní misky. Podle místa výsadby uzpůsobíme odrůdovou skladbu.
Zdravá sazenice má mohutný kořenovým systémem a 6–9 zdravých listů na rostlině. Při výsadbě odstraníme květy a plody. Sazenice pak lépe a rychleji zakoření. Tím podpoříme intenzitu růstu v robustní a silné rostliny.
Papriky sázíme do úrovně substrátu v sadbovači. Hlubší výsadba většinou způsobuje tzv. hnilobu utopených stonků.
Rostlinám na záhoně ponecháme dostatek prostoru. Obvyklá vzdálenost rostlin je 45 až 60 cm od sebe. Správný spon konkrétní odrůdy je lepší si ověřit. Příliš hustým porostem proudí vzduch pomaleji, rostliny zůstávají déle ovlhčené a hrozí více napadení chorobami.
S vysazením sazenic ven nespěcháme, počkáme až po pominutí nebezpečí mrazíků.
Obecně by se měly teploty pohybovat mezi 21 a 27 °C ve dne a určitě nad 13 °C v noci, nejlépe mezi 16 až 21 °C. Pomoci nám mohou různé fóliové kryty.
Tyto kryty jednak poslouží k ochraně mladých rostlin před časnými jarními mrazíky, ale také jako bariéra proti škodlivému hmyzu. Naopak při teplotách nad 27 °C kryty odstraníme, jinak může dojít k poškození a popálení listů. Také mohou bránit opylovačům v opylení květů.
Foto Shutterstock
Ač se to díky mlhám a občasnému mrholení nezdá, v říjnu může být poměrně sucho. Vláha v půdě se po horkém létě obnovuje jen pomalu. S tím musíme počítat při výsadbě nových rostlin, které důkladně zaléváme.