Lagenárie – exotická liána s dlouhou historií
4. 5. 2025 Peter GajdoštinLagenárie, známá také jako kalabasa nebo indická okurka – všechny tyto názvy patří rostlině s latinským názvem Lagenaria siceraria.
Lagenárie, známá také jako kalabasa nebo indická okurka – všechny tyto názvy patří rostlině s latinským názvem Lagenaria siceraria.
Vlastnoručně vypěstované brambory potěší každého zahrádkáře. Ne všichni však chtějí pěstovat velmi rané odrůdy, narašovat či nakličovat sadbu.
Tento méně známý hybridní citrus potěší nejen zkušené pěstitelé, ale překvapí i začátečníky hledající možnosti, jak obohatit svou sbírku.
V dubnu jsem jako malej kluk nedočkavě vyhlížel, kdy naše ředkvičky začnou červenat, Ať byly ještě ocáskově tenké, zpravidla jsem neodolal a zkusil je zakousnout.
Pěstování vlastních jahod je radostí každého zahrádkáře. Pro bohatou úrodu je důležité vědět, kdy a jak správně provést výsadbu jahodníku.
Jahodníku se nejlépe daří v hlinitopísčité půdě s dostatkem humusu, který podporuje jeho růst i bohatou jahodovou úrodu.
Cibuloviny nejsou jen jarní ozdobou záhonů – skvěle se uplatní i v nádobách, kde jejich pěstování skrývá řadu výhod i estetických možností.
Zahradničení není jen o pěstování a zalévání – je také o sdílení radosti, zkušeností a inspirace. Český zahrádkářský svaz je tu pro vás i v online světě.
Zelené hnojení známe jako způsob, jak dodat půdě humus a živiny. Ale že by bylo predátorem? Masožravkami přece nehnojíme, tak jak to tedy je?
Přiznám se, že jako aranžérka květin občas v dekorování vlastního domova trochu zaostávám. Ovšem u jarního truhlíku tomu tak rozhodně není.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Biomasa"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.