
Na Velikonoce se v kuchyni zazelená
30. 3. 2024Pro pokrmy na Velikonoce jsou typické jarní bylinky, nádivky, zelené polévky, vajíčka, kuřecí, telecí či jehněčí maso.
Přiznám se, že jako aranžérka květin občas v dekorování vlastního domova trochu zaostávám. Ovšem u jarního truhlíku tomu tak rozhodně není.
Na jejich výrobu se každoročně těším – představují pro mě symbolické probuzení domova po zimě. Každý rok tvořím jiné varianty. Někdy barevné a veselé, jindy laděné tón v tónu. Tentokrát jsem se rozhodla pro čistě bílé jarní truhlíky, které působí svěže, jemně a elegantně.
Zvoleným rostlinným materiálem jsou bílé vřesovce (Erica), macešky (Viola), modřence (Muscari), pryskyřník (Ranunculus), hyacinty (Hyacinthus), kosatec (Iris), břečtan (Hedera), sedmikráska (Bellis), narcis (Narcissus). Jarní truhlíky vydrží krásné přibližně 4 až 6 týdnů – záleží na počasí. Každopádně ale věřím, že jejich výroba se vyplatí. Nejenže rozzáří balkon nebo parapet, ale také krásně překlenou čas do výsadby balkónových letních květin.
Připravíme si keramický truhlík, do kterého nasypeme zeminu přibližně do poloviny.
Zapíchneme silnější březové větve svisle a kolem nich pomocí papírového drátku připevníme další větvičky vodorovně – vznikne tak mřížka, která později poslouží jako opora pro rostliny.
Jako přízdobu navlékneme malé cibulky bílé sazečky na silnější drátek, abychom je mohli stočit do věnečků. Ty pak zavěsíme na připravenou mřížku.
Nakonec vyjmeme rostliny z květináčů, vkládáme je do truhlíku a prosypáváme substrátem nebo pískem. U jarních cibulovin bohatě postačí i samotný písek – všechny potřebné živiny jsou totiž obsaženy přímo v cibulích.
Tvoření jarního truhlíku je radost a zároveň krásná příležitost, jak si zpříjemnit příchod jara. Pusťte se do toho a nechte rozkvést i váš domov!
Tipy na květinové dekorace s cibulovinami do interiéru najdete aktuálně v dubnové Zahrádkářce!
Foto autorka
Týká se keřů kvetoucích na loňských výhonech, u nichž nesmíme proto dělat řez v období vegetačního klidu, neboť bychom odstranili ty části, na nichž se květy tvoří. Proto, pokud je u těchto keřů nutný, musíme řezat ihned po odkvětu.