Smíšené zeleninové záhony
16. 7. 2025 Kristína PetříkováSmíšené záhony nabízejí možnost, jak pěstovat různé druhy zeleniny pohromadě a využít vzájemné podpory rostlin. Tento způsob má řadu výhod, ale i své nároky. Hodí se právě pro vás?
Smíšené záhony nabízejí možnost, jak pěstovat různé druhy zeleniny pohromadě a využít vzájemné podpory rostlin. Tento způsob má řadu výhod, ale i své nároky. Hodí se právě pro vás?
Koleusy si získávají stále větší oblibu – okouzlí vás záplavou barevných listů všemožných barevných kombinací i nenáročným pěstováním.
Léto je v plném proudu a na zahrádkách dozrává nejrůznější ovoce. Ideální čas upéct něco dobrého – třeba ovocný koláč!
Rybízy a angrešty – dříve běžné a levné ovoce z každé zahrady – dnes v obchodech skoro nevidíme. A když ano, jejich cena se blíží ceně třešní.
Počtení na prázdninové lenošení aneb rozhovor s Ferdinandem Lefflerem, zahradním architektem o jeho pohledu na „fylozofii zahrady“.
Botanický svět Václava Větvičky, tentokráte představí Třeboň – oblast mokrých luk, pasoucích se koní i květin s pozoruhodnými jmény.
Česnek se v kalendáři pranostik objevuje dvakrát. Jedna pranostika říká, kdy kupovat sadbu, druhá, kdy sázet. Je na nás jestli se jimi budeme řídit.
Višně obyčejně dělíme na ty, které svou šťávou barví a ty, které nebarví nebo podle chuti na kyselky a ostatní, jako jsou třeba tzv. sladkovišně, amarelky, skleňovky.
Správná zálivka je klíčem k bohaté úrodě. Ve druhé části se zaměříme na cibulovou, listovou, plodovou a luskovou zeleninu – každá z nich má na vláhu jiné nároky.
Různé druhy zeleniny mají odlišné nároky na vodu – některou zeleninu musíme zalévat častěji, jiná si vystačí s menším množstvím vláhy.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Sultánky"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.