
Červenec zaslíbený ovoci: Jakou péči rostliny teď potřebují?
25. 7. 2022Užíváme si sklizeň většiny ovoce: jahod, malin, ostružin, rybízu, třešní, višní, slivoní, prvních jablek a hrušek. Ovoci se v červenci daří.
Višně obyčejně dělíme na ty, které svou šťávou barví a ty, které nebarví nebo podle chuti na kyselky a ostatní, jako jsou třeba tzv. sladkovišně, amarelky, skleňovky.
Dozrávají poměrně raně, okolo čtvrtého třešňového týdne. První jmenované (kyselky) bývají obyčejně pozdnější (Morelenfeuer, Morela pozdní,…).
Ve skupině nebarvících, příjemně sladkokyselých je například amarelka Vackova. Vyšlechtil jí pomolog Jan Říha. Podle polohy, kde je vysazená, dozrává zhruba od druhé dekády června (čtvrtý třešňový týden). Má kulovitou korunu, není tak bujná jako sladkovišně, ale její koruna je větší než u stejně starých stromů odrůdy Favorit. Dobře větví, nikterak významně nevyholuje. Tvarování může probíhat v době sklizně, kdy zahušťující větve odstraňujeme.
Často při tom využíváme řez na oslabený čípek. Plody mají příjemnou sladkokyselou chuť, nebarví. Patří mezi pravidelně a hojně plodící odrůdy, je převážně samosprašná (Vaněk), podle jiné literatury cizosprašná (Kutina a kol.). Viděl jsem plodící stromy osaměle rostoucí, ale třeba je u nich v dosahu opylovač a včely svou práci zastávají odpovědně, nevím. Pokud jde o moniliniózu, není napadána nijak významně, ani Blumeria nebo Suchá skvrnitost listů peckovin jí silně nepoškozují.
Amarelka pocházející z Maďarska. Některé zdroje řadí Favorit mezi kyselky, ale proč, když nebarví? V chuti je trošku ostřejší než Vackova, ale stále se ještě hodí jako stolní ovoce. Plodí pravidelně a solidně, koruny jsou více méně kulovité, ale spíše protažené do výšky. Dosti zahušťuje, ale nemá problémy s vyholováním. Koruna zahušťuje pravidelně, není problém jí okolo doby květu a při sklizni prosvětlit. Nemám s ní moc dobré zkušenosti, pokud jde o napadení moniliniózou.
Poškozuje jí dosti silně, jak při napadení květů, tak i plodů. Při větších deštích navíc puká. Dobře se sklízí se stopkou, dosti špatně se jí zbavuje, plod pak slzí, pouští šťávu. Když dobře odkvete a moc neprší, dává kvalitní stolní ovoce, hodí se i na zpracování, v marmeládách i jamech má tmavou barvu.
Skleňovka s většími plody, než jaké mají Vackova, Favorit, Meteor Korai, jsou větší nebo stejně velké jako plody Morely pozdní. Je cizosprašná, v rocích, kdy přicházejí pozdní jarní mrazíky má menší úrodu. Strom roste spíše jako třešeň, není tak hustý jako u jiných odrůd višní. Sklízet se musí opatrně, plody se snadno omačkají, v místech poškození hnědnou a pak už je nikdo nechce jíst. V bublanině má výraznější chuť, vlastně všechny jmenované višně jsou v bublanině kyselejší, než jako čerstvé ovoce. Dozrává a dorůstá postupně, na stromě mohou být plody různé velikosti, které do zrání ještě narostou.
Sladkovišeň z Maďarska, která se u nás vysazuje možná posledních třicet let. Bujností se blíží Favoritu, má i podobnou korunu. I když je samosprašná, nemívá velké úrody. Dozrává už ve třetím třešňovém týdnu, dobře drží na stromě, nepraská po deštích, korunu má přiměřeně hustou, větve nevyholují. Vyzrálé plody jsou tmavé, jejich šťáva ale moc nebarví. V letech s vlhkým jarem v době květu trpí moniliniózou, při deštivém počasí napadá tato choroba více i plody.
Vedle višní dozrávají všude okolo nás další a další odrůdy třešní, například Velká černá chrupka. Ve své době patřila k těm největším, dneska je s průměrem plodů 25 mm omezeně prodejná (v kurzu jsou odrůdy s průměrem jednotlivých třešní 30 a více mm, tmavé až černé) ve větším měřítku. Musí být plně vyzrálá a na trzích a velkou roli při prodeji hraje právě její jméno. Ve čtvrtém třešňovém týdnu ještě nemá černou barvu, ale chuť už má skvělou, sladkou, mírně navinulou. Někdy je v její chuti troška pikantní nahořklosti. Stromy jsou velké, bujně roste, nehodí se do malých zahrad. Ve výsadbách by jí slušel spon podobný sponu výsadby ořešáků 10 x 10 m.
V šestém třešňovém týdnu se můžeme těšit na první hrušky. V této časně letní době dozrává jedna z prvních odrůd hrušní, Muškatelka malá.
Odrůda pro gurmány, se specifickou chutí, s krátkou dobou vhodnou pro konzum, hniličatějící. Méně znalí by si raději měli počkat na odrůdu Červencová. Je větší a její chuť je typická pro ovoce na které jsme zvyklí, tržní odrůdy hrušní.
Foto autor
Na venkovních záhonech jsme začali se sklizní teplomilné zeleniny: rajčat, okurek a cuket. Sklízíme i fazolové lusky, letní salát, karotku a další druhy. Tyčkovým rajčatům průběžně vylamujeme zálistky a to co nejdříve, abychom předešli velkým poraněním.