Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.
Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.
Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.
Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.
Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.
Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.
| Autor: Vladimír | 2008-02-25 18:57:45 |
|
Dobrý den, prosím o radu, zda k opylení jedlého kaštanu postačuje jeden stromek. Děkuji |
|
| Autor: Miloš Kožešník, ústředí ČZS | 2008-02-25 22:08:40 |
|
Kaštanovník jedlý - Castanea sativa má květy jednodomé - samčí a samičí (jehnědy) uspořádané do svazečků a není zcela samosprašný, je převážně opylován větrem. Plodí výrazně lépe pokud je vysazeno více rostlin. Prvních plodů se dočkáte při stáří asi 10 a více let na teplém, slunném a nejlépe dobře chráněném stanovišti s dostatečně hlubokou humózní, mírně kyselou půdou - vápenitou nesnáší. Pro naše podmínky byly vyšlechtěny odrůdy Bojar a Mistrál (ŠS Bojnice). I přesto že kvalita u nás uzrálých kaštanů zdaleka nedosahuje jižní provenience jsou plody jedlé a poměrně chutné. Přeji bohatou úrodu. |
|
| Autor: Vladimir | 2008-06-11 17:02:40 |
|
Dobry den ! Kde bych tak mohl odrudu Bojar nebo Mistral sehnat ? Dekuji, Vladimir |
|
| Autor: Karel Vrtoch | 2010-02-21 18:25:32 |
|
Já jsem koupil před dvěma roky roubované kaštanovníky šedé, odrůdu Marigoule, která je odolná pro naše klimatické podmínky, koupit roubovance u nás byl opravdu problém. Doufám že tento odkaz usnadní všem dalším hledání. Stromky rostou, nejsou na nich patrny stopy po zmrznutí a jsou v cce 480 m. n. mořem v oblasti Benešova. Zde je odkaz, ale je potřeba si stromky objednat - čekal jsem na ně půl roku, cena také nebyla nízká ale myslím si že se to vyplatilo, těším se na plody. Zdravím všechny nadšence. Karel Vrtoch, Benešovsko |
|
| Autor: Ivana Kožešníková, ČZS | 2010-04-20 08:14:09 |
|
Prosím odkazuji Vás na Rukověť zahrádkáře 2009 - ke stažení v levém menu, str. 71 - článek Tomáše Forala Nové a málo známé ovocné rostliny a jejich využití v okrasné zahradě. O jedlém kaštanovníku na str. 73. |
|
| Autor: nebari | 2010-05-03 20:38:04 |
|
připojuji radu , jednoznačně se jednalo o neopylené plody které se sice vivinou ale jsou tzv. hluché tzn bez jader a můžou odpadnout dříve. Co se týká pěstování vedle buků nebo dubů, že tam prosperují lépe - vysvětlení je také jednoznačné. Kaštan přijímá živiny přes mykorhizní houby, které jsou nedílnou součástí kořenového systému a když kaštan nemá ty správné, může strádat. Jelikož je rodově příbuzný rodu Fagaceae (buky) a dále i dubů, je logické že mykorhizní houby těchto stromů kaštanu velmi prospívají a doporučuje se při výsadbách přihodit kýbl hrabanky z bukového nebo dubového lesa, aby jste do kořenového systému tyto houby přenesly. |
|
| Autor: milan | 2010-05-19 17:05:50 |
|
V jedné staré knize jsem četl, že jedlé kaštany je nejlepší roubovat na mladé duby. Chtěl bych vědět, jestli je to možné a jakou chuť mají tyto plody. |
|
| Autor: marcelaprochi@gmail.com | 2010-07-20 13:42:29 |
|
Měla bych prosím dotaz, mám v květináčích mladé rostlinky, kterým usychají spodní listy . prosím o radu co s tím. Děkuji Procházkoová Marcela |
|
| Autor: Ivana Kožešníková, ČZS | 2010-07-21 10:30:05 |
|
Může se jednat o přísušek nebo nedostatek živin. Pomalu nastává období kdy se rostliny začínají připravovat na zimu a pokud jim něco chybí, děje se tak s předstihem. U dřevin se pak i již v tomto termínu začíná na bázi řapíku tvořit korková oddělovací vrstvička a listy opadávají. |
|
| Autor: Petr | 2017-05-22 16:19:57 |
|
Dobrý den, prosím je toto květ jedlého kaštanu ? Připojený obrázek:
|
|
| Autor: Ivan Dvořák ČZS | 2017-05-29 09:02:21 |
|
Hezké ráno. |
|
| Autor: Josef Šimák, Prachatice | 2018-11-15 14:20:40 |
|
Dobrý den. Prosím o sdělení, ve kterém období je možno dát semenáč kaštanovníku jedlého do země a v jakých pomínkách jej nechat zaklíčit. |
|
| Autor: Ivan Dvořák ČZS | 2018-11-15 15:57:29 |
|
Semena teď do písku, vlhkého, do ledničky nebo do sklepa bramborového, od března do půdy ven. Když je vysejete ven už teď, mohlo by vám je v zimě něco sežrat. Jestli začnou semena klíčit dřív, dejte je po jednom do kelímků, nechejte v chladnu a na světle a vysaďte ven až po ledových. |
|
| Autor: Ivan Dvořák ČZS | 2019-10-07 08:34:41 |
|
Tahle semena pravděpodobně nejsou opylená. Jsou to jen jejich obaly |
|
| Autor: Ivan Dvořák ČZS | 2019-10-24 07:57:26 |
|
Velikostí jsou jiné ze Španělska, z lesních porostů z Itálie, ze stromů semenáčů, odrůd. Nevadí jestli jsou malé, hlavně, že v nich je ta dobrá, nasládlá či sladká jedlá hmota. Kaštany jsou dobré pečené, vařené (na \"pyré\"), do nádivek, krémů, do pralinek, jako náplně do těsta,... |
|
| Autor: Jitka | 2019-10-24 08:11:39 |
|
Děkuji, ale neměla bych je přesušit, nechala jsem je do rána na kuchyňske lince a na některých se asi objevila plíseň. Připojený obrázek:
|
|
| Autor: Ivan Dvořák ČZS | 2019-10-25 08:09:19 |
|
Chtělo by to sušit na průvanu, na nějakém sítě. Klidně i na odpoledním sluníčku. Zdravý a jedlý kaštan má uvnitř světlou, žlutou barvu. Jakmile šedne, hnědne, není už jedlý. Tohle vypadá na uložení v teple, tam, kde se nepohybuje vzduch. |
|
| Autor: SPCH | 2019-10-25 12:08:43 |
|
Proti zničení jader plísní je vhodné plody oprat v teplé vodě s trochou octa, pak opláchnout studenou, následně promnout v látkové froté utěrce-pak dosušit dle rady pana Dvořáka nebo i v děrované bedýnce nad teplým radiátorem. |
|
| Autor: Ivan Dvořák | 2023-08-04 21:12:11 |
|
Fotka nic moc neukazuje, ale jestli další mladé listy jsou v pořádku, vypadá to na reakci na vysoké teploty v určitém krátkém období. |
|
| Autor: Tereza | 2025-11-21 13:35:25 |
|
Dobrý den. Je prosím někdo v okolí Ostravy, kdo má na zahrádce ušlechtilou odrůdu kaštanu jedlého? |
|
Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.