Mikroelement, aktivující řadu enzymových reakcí. Ovlivňuje prodlužovací růst, je důležitý pro obsah chlorofylu.
Nedostatkem je snižován počet chloroplastů, tím i obsah chlorofylu a projevem jsou chlorotické skvrny. Často je pozorováno u vinné révy, ovocných stromů, kukuřice a chmele, (choulostivými – brambory, rajčata, cibule, cukrovka, vojtěška, jetel). Na listech se objevují mezi žilnatinou světlé až bílé chlorotické skvrny s červenohnědými nekrotickými místy, která se zvětšují až listy odumírají. Další projev nedostatku pak vyvolává poruchy při dělení buněk špiček kořenů a meristematických pletiv vegetačních vrcholů. Je často pozorovatelný u ovocných dřevin jako narušení normálního růstu. U ovocných stromů je brzděn růst letorostů, mladé výhonky snadno namrzají, předčasně odumírají, listy a větvičky jsou nahloučené – je u nich omezen růst do délky. Listy jsou menší, úzké a rozetovitě nahloučené, šedozelené barvy, někdy pak chlorotické, častý je předčasný opad. U révy vinné jsou listy menší s žlutavými skvrnami. Výhonky jsou slabé a vytvářejí se ve větším množství. U chmele je zaznamenán výskyt kadeřavosti způsobované rikettsiemi – dostatek Zn může ale toto onemocnění významně omezovat.
Nadbytek Zn a jeho případné toxické působení, je v našich přirozených podmínkách ojedinělé (poblíž některých průmyslových podniků, nadměrná aplikace odpadů s obsahem Zn), rostliny následně trpí nedostatkem Fe, špatně rostou a mají silnou chlorózu. Nadměrný příjem Zn lze omezit vápněním.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.