Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.
Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.
Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.
Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.
Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.
Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.
Autor: hobr | 2007-09-26 10:59:02 |
Slyšel jsem před chvílí v rádiu hovořit nějakou paní z vašeho svazu, která tvrdila, že česnek bez chemického ošetření nelze pěstovat... To je samozřejmě blábol na entou. A myslím, že právě svaz zahrádkářů by se měl snažit o to, aby chemii lidi na zahrádce vůbec nepoužívali a ne naopak. Tisíce let lidé pěstovali bez chemie a šlo to, tak proč by to nemělo jít dnes? |
Autor: Ivan Dvořák | 2007-09-26 20:35:54 |
Ano máte pravdu, bez chemie to jde. Pokud budete pěstovat původní druhy, historické krajové odrůdy pěstované staletí, nebo naopak moderní odrůdy ovoce a zeleniny šlechtěné na odolnost chorobám, škůdcům, třeba i geneticky upravené. Pokud zůstanete u běžného sortimentu, šlechtěného na výnos, s tím, že k tomuto výnosu je třeba rostlinu ochránit proti patogenům a nepoužijete tyto preparáty spláčete nad výdělkem. Bez chemie to jde tam, kde nejsou choroby a škůdci. Bez chemie to jde tam, kde nezáleží na pravidelném výnosu. Můžete se chlubit, že Vám jeden či dva roky vyšel česnek bez chemie, ale zkuste ho udržet na solidní úrovni výnosu i kvality 10-20-50 let. Bez chemie to jde tam, kde nevadí, že choroby a škůdci poškodí sklizňovou část tak, aby ji mohly napadnout další choroby, které produkují látky daleko agresivněji působící na zdraví než běřná, prověřená chemie. Bez chemie to jde tam, kde ihned produkt zpracujete, zakonzervujete,.... |
Autor: Miloš Kožešník, ústředí ČZS | 2007-09-26 21:51:18 |
Bez chemie to jde - fakt taky nekecám. |
Autor: heřman | 2010-02-06 21:40:09 |
Smekám Pane Dvořák. Tvoje odpověď je taky dobrá Miloši. Moje rada: POUŽÍVAT ROZUM. |
Autor: Pavel | 2011-06-03 14:25:57 |
Úplně náhodou jsem objevil tuto diskuzi. Nestačím se divit, protože již delší dobu sleduji situaci v Anglii, Německu, Rakousku atd. a tam všude zahrádkářské organizace radí lidem, jak vypěstovat organicky chutné a zdravé potraviny bez chemie. Hlavním motivem, proč v těchto zemích v posledních letech lavinovitě roste počet lidí pěstujících ovoce a zeleninu, je právě snaha vypěstovat jídlo, které bude zdravější než potraviny ze supermarketů. Pevně doufám, že tento trend brzy dorazí i k českým zahrádkářům. |
Autor: Pavel Skála | 2011-06-18 21:36:02 |
Nesnáším fanatismus a tohle s ním hraničí. Pane Pavel pěstujete něco, nebo jen vzhlížíte stále k zázračnému hospodaření "na západě"? Věříte tomu, že krásná velká jablka a ostatní vybrané produkty jsou vypěstovány bez chemie, tedy BIO? Pokuste se nahlédnout hlouběji pod pokličku toho, co propagujete a zeptejte se na tom západě kolik postřiků ročně mají povolené t. zv. BIO produkty. Snad přijdete k rozumu a přestanete slepě propagovat co je nemožné. |
Autor: Pilka | 2011-07-26 10:41:35 |
Dobrý den, a ano, rozum je to nejdůležitější. Je moc hezké hrát si na biozahrádku, ale v koloniích, které jsou skrznaskrz promořené chorobami a škůdci, to prostě není možné. Letošní příklad z praxe - každoročně v rozumné míře chemicky ošetříme rajčata a až na jeden rok, kdy rostliny zčernaly snad přes noc všechny a úplně (tehdy bylo extrémně mizerné počasí), jsme měli vždy vynikající úrodu. Vyrábíme si na zimu rajčatovou šťávu a vydrží nám do května, pokud ji nezlikvidujeme dřív. Letos jsme ošetřili poprvé Casoarem, podruhé Acrobatem, potřetí znovu Casoarem a přesto začaly rostliny jevit výrazné známky plísně bramborové (rajčatové). Aplikovali jsme ještě jeden postřik Acrobatem, ale už se nepodařilo nic zachránit. Dnes jsou už keře úplně černé a musíme je zlikvidovat i přesto, že jsou obalené nádhernými, ale ještě zelenými plody. Jsme snad jediní v celé kolonii, kdo takto dopadl. Důvod - soused těsně vedle jen přes drátěný plůtek vysadil brambory, které neošetřil proti mandelince ani proti plísni. Mandelinka se mu rozlezla tak, že soused z druhé strany psychicky nevydržel a šel mu je, s jeho souhlasem, postříkat. My jsme dopadli podstatně hůř a rajčata prostě letos díky "biozahrádkáři" nebudou. Trochu to na mě působí, že je spíš lakomý, aby si postřiky koupil. Mívala jsem tam pěkné jehlicovité astry, vyštípané měly květy v průměru snad 15 cm, dnes mi s bídou vyrostou nízké astřičky a polovina jich zajde. Angrešt už dnes máme jako jedni z posledních, opět díky včasnému postřiku. Takže opravdu, buďme rozumní a nechtějme nemožné. A berme taky ohled na ty druhé, kteří se chtějí dočkat vlastní úrody, i když s trochou chemie. Ta chuť je i tak nesrovnatelná a nenapodobitelná. Je mi z toho smutno, hádat se se sousedy nechci, mám zahrádku pro radost, ale dnes už se mi tam skoro ani nechce, když se musím dívat na ten zmar. A vlastně i jistou škodu, při ceně 15 Kč za sazenici (40 ks). Kdo chcete bio, izolujte se raději od ostatnich, prosím. |
Autor: Jana | 2011-07-26 17:39:44 |
Produky označené Bio jsou v západních zemích i u nás pěstovány rozumným způsobem, což znamená i s rozumným použitím fungicidů a insekticidů proto nejzávažnějším chorobám a škůdcům. Těmi jsou konkretně u brambor myšleny mandelinka a plíseň bramborová. Totéž platí u plísně bramborové na rajčatech a příkladně u obaleče jabloňového a strupovitosti u jabloní. Lze jmenovat jiné druhy ovoce a zeleniny, kde bychom kvality a výše výnosu bez tzv.chemie nikdy nedocílili.Produkty plísní jsou na neošetřených kulturách zdraví nebezpečnější, než rozumné používání přípravků na ochranu rostlin.V ostatním se plně ztotožňuji s tím, co píše Ing. Dvořák. |
Autor: Eva Holečková | 2011-10-12 22:47:09 |
Jde vše,jen malé děti se musí nosit.Mám velkou zahradu,jsem na ní více méně sama a protože je mi 75 let,tak nic nepřeháním.Na jaře naházím do země brambory,vysadím papriky a rajské,z jahod max. vytrhnu kopřivy,okurky se vysemení samy z podzimu,na záhony dávám trávu i od sousedů,všechny okapy ústí do zahrady.Zkrátka z nouze ctnost,t.zn.že nechám přírodu pracovat za mne.Někdy to vyjde,někdy ne.Když to vyjde,rozdávám úrodu,protože nevím co s ní.Obdarovaní lidé kroutí hlavou,že v takovém bor...u to takhle roste. |
Autor: M&Ms | 2011-10-26 11:01:35 |
Osobně nepoužívám absolutně žádnou chemii, kromě Manganistanu draselného kvůli moření česneku. A vyrostlo mi skoro všechno tak jak mělo s určitou ztrátou. Česneku jsem sklidil kvůli vlastní hlouposti (sázel jsem brzo) jen 3/4 zasazeného, pórek to zase nedal kvůli vrtalce, ale jinak vše OK, dokonce většinou s přebytky. Stačí trochu používat rozum a ne běžet do krámu s pesticidy hned jak se objeví nějaký škůdce. |
Autor: Dita | 2011-11-08 15:10:43 |
Taky zastávám názor, že na zahrádce to bez chemie jde a docela dobře. Babička by to nikdy nedovolila! Člověk žije v přírodě tisíce let a na škodliviny biologického původu je adaptován lépe, než na chemické produkty, které se vyrábí ani ne padesát let. |
Autor: JaRo | 2011-12-29 12:10:59 |
Velice zajímavá diskuse. Osobně se touto problematikou zabývám vícew než 20 let a mé názory by vydaly na celou knihu. Tak jen několik poznámek: |
Autor: JaRo | 2011-12-29 12:11:56 |
Velice zajímavá diskuse. Osobně se touto problematikou zabývám vícew než 20 let a mé názory by vydaly na celou knihu. Tak jen několik poznámek: |
Autor: Mr Big | 2012-01-03 10:02:44 |
Prosím Vás,vysvětlete mně někdo jestli jsem na stránkách zahrádkářů, zahradníků nebo nedej bože zemědělců, kteří musí zajistit výživu lidstva.Pokud jde o stříkání, tak také stříkám, když nepostříkám a něco se nepovede, tak si skočím do supermarketu a ani se za to nestydím. Jinak si myslím, že je dobře, že jsou mezi námi zahrádkáři, kteří se snaží o jiné způsoby pěstování, vždyť komerční firmy nemají zájem nějak omezit chemii, ale mají zájem jen si u výrobku napsat Bio. |
Autor: M&Ms | 2012-01-04 19:42:55 |
Uznávám, že pojem bio je opravdu pouze reklamním trikem. Samozřejmě, že je to tah zemědělců jak prakticky na stejném zboží získat větší zisk a upřímně jim v tom fandím, je to tvrdá práce za almužnu a bez zemědělství všichni umřeme hlady. Stejně tak bez pesticidů a dalších chemikálií. Bez nich toho prostě nejde vypěstovat dostatek. |
Autor: Mr Big | 2012-01-05 00:18:44 |
Mám jen několik poznámek: |
Autor: JaRo | 2012-01-06 10:34:57 |
Samozřejmě, že zahrádkář nemusí "chemii" používat vůbec. Když nic nesklidí, jde si to koupit. Něco jiného ale je to u těch, kteří na pěstování jsou existenčně závislí a zásobují ty prodejny, kam si zahrádkář dojde, když jemu se neurodilo. S chemií u rostlin je to obdobně jako s "chemií" u lidí - zkuste zavřít všechny lekárny a nebo v nich prodávat jen bylinky. K bodu 3 Mr Biga - asi málo co je pod takt přísnou kontrolou nejrůznějších institucí než pesticidy (snad jen léky pro humánní medicinu). "Používat rozumně" pak znamená používat podle návodů a etiket. Pak všechny ty schvalovací instituce garantují nezávadnost. Nejhorší a zcela nezodpovědné v tomto směru je zahrádkářské "experimentování" s pesticidy. Mimochodem - to u velkopěstitelů není možné. K bodu 4 - Zahrádkář doporučuje jen osvědčené a ověřené způsoby pěstování a nechce se snížit k doporučování k různým pochybným alternativám. Mnohé z doporučovaných aternativních způsobů pěstování si členové redakční rady sami hodnověrně ověřili - více se dozvíte v Zahrádkáři z let 2004 až 2006, kdy zde vycházela pravidelná rubrika Mýty a pověry. K bodu 5 - je vidět, že Mr Big vůbec nemá vědomosti o dané problamatice. Jestliže firma má vypěstovat kvalitní osivo bez použití pesticidů a "umělých" hnojiv, tak samozřejmě ho sklidí mnohem méně než při konvenčním pěstování a proto i ta vyšší cena. Ale zkuste si koupit ekologicky vypěstované biopotraviny. Cena biopotravin je v současnosti u nás vyšší o 40 až 535 % než běžných - v průměru o 140 % (např. mrkev 2,5x vyšší , paprika 3x, rajčata 4x, jablka 4,5x, oleje 3,8x, maso a masné výrobky – 2x, Cena biobrambor v „akci“ – 49,90 Kč/kg, biopunč – 410 Kč/l, biočaj – 150 Kč/40 g – to vše v obchodních řetezcích, ve spec. prodejnách ještě + 20 %. Firma produkuje bioosiva jen pro ty fanatiky, kteří si myslí, že "bio" a "eko" je to jediné, co zachrání svět. Myslíte si, že šlechtitelé se nesnaží šlechtit rajčata odolná k plísni. Snaží, a to na celém světě, ale neznám žádné výrazné výsledky (a každoročně mám možnost sledovat po celou vegetaci rostliny desítky nejrůznějších odrůd rajčat a sledovat světovou odbornou literaturu) a to ani na "západě". Můžete sdělit diskutujícím, na co se v tomto směru "závistivě díváte na ten západ"? Zaručeně by je to zajímalo, ale che to konkrétní a hodnověrné údaje. A ještě k MaMS - skutečně vaší kralíci nežerou kupovaná jablka jen proto, že jsou "stříkaná". Co když je to třeba jen tím, že jsou to jablka z dovozu (což je pravděpodobné) a aby vydržela přepravu, sklízejí se ještě nedozrálá (podtržená) a tím mnohem méně chutná a to nejen pro králíky, ale i lidi. No a takto vznikají nepodložené fámy. |
Autor: Mr Big | 2012-01-06 17:10:50 |
Pro JaRo:Jistě je Vám jasné, že ve většině otázek s Vámi nebudu souhlasit. Odpovím Vám po částech. |
Autor: Mr Big | 2012-01-07 22:45:10 |
Pro JaRo:Miluji rajčata a vše co je s nimi spojené.Tipl bych si, že i vy jako většina zahrádkářů máte rajčata jako své oblíbené téma. A to je asi jediné, v čem se nelišíme.Pevně věřím, že vy jste odborník a jsem si vědom, že já jsem laik, za fanatika se nepovažuji. |
Autor: M&Ms | 2012-01-09 20:17:19 |
Nepodloženou fámu z toho děláte vy JaRo, překrucujete má slova (podobáte se médiím, ty takto vyrábí fámy). Já poukazuji na to, že jablka (ač stříkaná) z obchodu, nemají vyšší kvalitu než ty moje "ošklivá". Uznejte tedy, že to co si kupujeme v obchodě za nemalé peníze je tímto jednoduchým testem prokazatelně méně kvalitní. A pomocí chemie se nedošlo k vyšší kvalitě, ale kvantitě (což je vzdledem k růstu populace logické). Kvalita šla stranou. Resp. spíše na jiné než české trhy. |
Autor: Mik | 2012-01-10 09:05:27 |
To že ekonomická stránka je na rozdíl od ekologické vždy určující je snad každému jasné. Ekologie na rozdíl od ekonomie neprodukuje peníze na úplatky, a ty jsou skrytým základem fungování dnešní společnosti. Dnes není důležité co je zdravé, ale co kdo zaplatil či dostal pod rukou, aby se to prosadilo, rozšířilo, vnutilo spotřebitelům. Celá naše společnost stojí a padá na úplatcích ať přímých či skrytých ať finačních či hmotných i nehmotných výhodách. Nedivte se tedy, že ekologické pěstování nemá v ekonomickém prostředí skoro žádnou šanci a prostor mu dává vlastně paradoxně nadprodukce. |
Autor: Chris | 2013-12-17 19:30:03 |
Dobry den, |
Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.
Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší těchto dřevin (pravidelné pylové …