Diskusní fórum

Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.

Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.

Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.

Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.

Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.

Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.

Pomoc s identifikací - jedlá nebo ne ?

< zpět
Autor: Alex Forejtů 2020-07-26 19:48:57

Dobrý den,
po zdlouhavém hledání na internetu a poradě se známou stále netuším, co nám to vyrostlo na záhoně. Jedná se o \"plevel\", vyrostlo to samo na okrasném záhoně po zakoupení kompostu od zahradníka. Klasickou cuketu a patizon doma poznáme; ale u téhle formy netušíme, co to je. Nepomohl mi ani Google a angličtina - nedaří se mi najít nic totožného. Napadlo mě, zda se nejedná o hybrid.

Plod má rozměr (ne více než) 20cm na délku, oválná spíše než kulatá, \"strakatá\" barva (žlutá a bílo žlutá) a má to náznak bradavic, které vídám spíše na okrasných kultivarech (a na cuketách jsem to zatím neviděl). Zároveň to má strakaté listy jako naše jedlá cuketa (žlutá \"okurka\" bez bradavic), ...

Otázka zní - můžeme to bezpečně sníst, nebo ne ? :-)

Zatím nejlepší shodu jsem našel zde - http://www.holmesseed.com/scheherazade/ - ale pořád se to moc nepodobá...

Předem děkuji za pomoc !

Připojený obrázek: Pomoc s identifikací - jedlá nebo ne ?
Autor: Alex Forejtů 2020-07-26 20:13:22

PS. Omlouvám se za odkaz, až teď jsem si všiml, že se to v příspěvcích používat nemá.

Dodatek k určení - Rostlina se neplazí, roste keříčkovitě (alá patizon a cuketa); a vím že \"jedlost\" se dá trochu ověřit chutí - nesmí to být hořké - ale pokud to někdo znáte a určíte to jako NEjedlé, je škoda to krájet.

Autor: SPCH 2020-07-27 08:21:42

Jenže ta hořkost se většinou projeví až při tepelném zpracování-já v takových případech jako je ten Váš hodím kousek plodu do rozpáleného oleje a za pár minut mám jasno. Kdysi, nevěda, jsem zkazil kompletní chod pro půl regimentu...

Autor: Alex Forejtů 2020-07-27 21:57:04

SPCH: Dobrý večer, děkuji za Vaši reakci - a za užitečné upozornění!

Ještě počkám, zda nebude někdo znát přímo tento kultivar - pokud ne, zařídím se podle rady.

Přidat odpověď

Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.

Nové vydání časopisu Zahrádkář

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Poradna

Máte otázky ohledně zahradničení, pěstování rostlin, zahradní techniky nebo čehokoliv jiného? Naši čtenáři a odborníci vám rádi poradí!

přejít do poradny →

Kalendárium

1. 12. 2025

Prosinec pouští do zahrady zimu: „Račte vstoupit, madam“

Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.

zobrazit další rady a tipy