Diskusní fórum

Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.

Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.

Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.

Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.

Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.

Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.

Hrušky hnijící uvnitř

< zpět
Autor: Ivo Adam 2010-09-29 16:28:05

Dobrý den,
dovede mi někdo poradit jakým způsobem mám ošetřit hrušeň, abych příští rok nedopadl s hruškami stejně jako letos (viz. přiložené foto).

Děkuji za odpověď, Ivoš

Připojený obrázek: Hrušky hnijící uvnitř
Autor: peter 2010-10-04 20:11:20

taketo hrusky sme mali aj my ...ktovie ci to nebude tymi dazdami ,lebo sme to mali takto prvym rokom

Autor: Dana 2010-10-06 14:57:29

A není to přezrálé? Neměly být dávno sklizeny a spotřebovány?

Autor: Miloš Kožešník, ústředí ČZS 2010-10-08 13:26:19

Dobrý den,
podle vzhledu plodů to skutečně vypadá že se jedná o přezrálé plody. Hrušky při překročení termínu konzumní zralosti začínají postupně vodnatět a později hnědnout vetšinou od jádřince, tmavší a měkké vodnaté skvrny se později objeví i pod slupkou, ale tu už bývá na jejich konzumaci pozdě. Na plodech jinak není žádné výrazné viditelné poškození, které by nasvědčovalo na houbové onemocnění. Co se týká výživy, pak k rychlejšímu rozpadu dužiny plodů při skladování přispívá nedostatek vápníku, ale že by váš případ byl typickým příkladem nedovedeu posudit.

Autor: Jozef 2011-08-07 22:58:49

Dobry den,
su taketo hrusky vhodne na konzumaciu, ak sa hneda vodnata cast vyreze?
Posledny vikend som nacistil zopar kil hrusiek, medzi nimi aj taketo, ktore som len obrezal (pod natlakom rad okolia), rozvaril v hrnci, prepasiroval a vysledny produkt vysterilizoval v poharoch.
Osobne mi prierez hrusky na obrazku evokuje v laickej mysli slovo hniloba.
Vopred dakujem za odbornu odpoved.

Jozef

Přidat odpověď

Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.

Nové vydání časopisu Zahrádkář

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Poradna

Máte otázky ohledně zahradničení, pěstování rostlin, zahradní techniky nebo čehokoliv jiného? Naši čtenáři a odborníci vám rádi poradí!

přejít do poradny →

Kalendárium

1. 12. 2025

Prosinec pouští do zahrady zimu: „Račte vstoupit, madam“

Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.

zobrazit další rady a tipy