Sezóna zpracování ovoce a moštování, co s výlisky?
10. 9. 2025 Ivan DvořákMoštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Padlí na révě se projevuje bělavým povlakem na listech a hroznech, který omezuje fotosyntézu a může výrazně zhoršit kvalitu i výnos hroznů.
Padlí patří mezi nejčastější houbové choroby rostlin. Jak poznat, na které rostliny útočí a jak se proti padlí účinně bránit?
Smil není jen rostlina, ale i kousek české historie. Václav Větvička vzpomíná na setkání se smilem, smilkou i slaměnkami a odhaluje jejich botanické zajímavosti.
Korek je fascinující „živý“ materiál, pružný, příjemný na dotek a dokonalý izolant. Navíc lze recyklovat. Z obyčejných špuntů efektní dekorace!
Rajčata pěstujeme často a rádi. Kdo vyzkoušel rajčata ze zahrádky, kupovaná už nechce. „Domácí“ rajče má chuť a aroma.
Zarezervujte si datum neděle 14. září 2025 a přijeďte do Litoměřic oslavit s námi Den Zahrádkáře. Čeká vás inspirace, zábava a především skvělá atmosféra!
Oslavy 25 let klášterních zahrad v Litomyšli nabídnou pestrý kulturní program, umění pod širým nebem a prostor k odpočinku i inspiraci.
Slivoňový den v Troji nabídl desítky odrůd švestek, ochutnávky koláčů i netradiční speciality. Akce přilákala odborníky i laické návštěvníky.
Česká floristka Karolína Žáčková z České Kamenice reprezentovala Česko na World Cup Floral Art 2025 v Haagu a obsadila skvělé 11. místo.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Padlí pravé"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.