Jak nejlépe využít v zahradě svažité pozemky
30. 9. 2025 Jana NovákováSvažité pozemky mohou být výzvou i příležitostí. Dodají zahradě prostorový rozměr, ale zároveň vyžadují promyšlený přístup kvůli údržbě a riziku eroze.
Svažité pozemky mohou být výzvou i příležitostí. Dodají zahradě prostorový rozměr, ale zároveň vyžadují promyšlený přístup kvůli údržbě a riziku eroze.
Čtenáři se ptají, odborník odpovídá. Tentokrát se zaměříme na plevel, choroby rajčat i problémy se zeleninou na zahradě.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Podzimní výsadba dřevin je ideálním obdobím pro všechny, kdo chtějí na zahradě vysadit nové keře nebo stromky.
Cizrna beranní je nejen oblíbenou luštěninou, ale i zajímavou rostlinou do zahrady. Přináší vysoké výnosy a nabízí zajímavé možnosti zpracování.
Čtenáři se ptají, odborník odpovídá. V tomto díle se zaměříme na časté problémy se švestkami a také na choroby a škůdce ořešáku.
Podzimní trvalkové záhony nezáří jen květy. Výrazné okrasné trávy a suchá květenství dodávají záhonům jedinečný půvab až do zimy.
Podzimní trvalkové záhony mohou přinést na zahradu pestrou paletu barev, výrazné listy a ozdobné plody.
Na přání čtenářů pokračujeme v seriálu o domácí výrobě vína. Tentokrát se zaměříme na jednu z nejdůležitějších fází – kvašení moštů.
Výroba vína je oblíbenou činností mnoha zahrádkářů, kteří pěstují na svých malých vinicích i moštové odrůdy.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Podpučí (lecus)"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.