Sortiment odrůd ořešáku: historie, péče a doporučené odrůdy
10. 10. 2025 Tomáš Jan a Ivan DvořákV článku se dozvíte, jak se vyvíjel sortiment odrůd ořešáku vlašského, nejvhodnější odrůdy pro české podmínky a jak o stromy správně pečovat.
V článku se dozvíte, jak se vyvíjel sortiment odrůd ořešáku vlašského, nejvhodnější odrůdy pro české podmínky a jak o stromy správně pečovat.
Čtenáři se ptají, odborník odpovídá. Tentokrát řešíme nejčastější problémy zahrádkářů – napadené fialky, invazivní hmyz a poškozené plody jabloní.
S poklesem teplot přichází čas na výměnu letních truhlíků za podzimní výsadbu. Ty letošní však nemusíme hned vyhazovat!
Je tu podzim nejlepší doba pro výsadbu keřů a stromů a také období, kdy si užíváme kouzlo barevného podzimního listí.
Monstera lahodná (Monstera deliciosa) je známá především jako okrasná pokojová rostlina s výraznými děrovanými listy.
Letošní babí léto je mimořádně štědré k houbařům – košíky se plní a lesy voní podzimem. Vyzkoušejte houbařské recepty od Florentýny!
Fejeton Václava Větvičky o tom, jak se do Evropy dostaly trochu jiné brambory – topinambury, batáty a jam čínský.
Kalina, dřišťál a mahónie patří mezi dřeviny, na které často narazíme v zahradách i parcích. Jejich plody jsou považovány za nejedlé či přímo jedovaté.
Patogeny v ovoci a zelenině mohou způsobovat alimentární onemocnění, která vznikají přenosem škodlivých mikroorganismů.
Ptačí migrace je přírodní fenomén. Ptáci cestují tisíce kilometrů mezi hnízdišti a zimovišti a jejich strategie patří k obdivuhodným příběhům přírody.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Dominantní rostlina (dominanta)"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.