Aktuální problémy zahrádkářů pod drobnohledem odborníka
6. 11. 2025 Zdroj: Časopis ZahrádkářČtenáři se ptají, odborník ČZS odpovídá. Pomůže lichořeřišnice proti mšicím? Kdo okusuje růže a proč má česnek hnědé skvrny?
Čtenáři se ptají, odborník ČZS odpovídá. Pomůže lichořeřišnice proti mšicím? Kdo okusuje růže a proč má česnek hnědé skvrny?
Sady patří k nejkrásnějším obrazům naší krajiny. Jsou svědky času, zdrojem úrody, místem odpočinku i symbolem venkova.
Fíkovník pryžodárný je nenáročná a dekorativní pokojová rostlina oblíbená v bytových interiérech, kancelářích a různých jiných prostorách.
Fragment je nová modrá moštová PIWI odrůda s harmonickou chutí vína, vyšlechtěná na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.
Zahrada se během roku proměňuje jako kaleidoskop. Od květnaté krásy léta přes barevný podzim až po tichou eleganci zimy.
Podzim je ideální čas přemýšlet o tom, jak zahradu připravit na novou sezónu, co přesadit nebo naopak nově zasadit.
Když se zahrada ukládá k zimnímu spánku, přichází čas, kdy vynikají okrasné trávy – rozzáří záhony barvami, tvary a jemným pohybem ve větru.
Čtenáři se ptají, odborník odpovídá. Tentokrát se zaměříme na nejčastější problémy při pěstování ředkviček, lískových oříšků a košťálovin.
Sloupcovité jabloně kombinují okrasnou a užitkovou funkci, a proto se hodí nejen do malých zahrad a na terasy, ale také do moderních výsadeb.
Rýmovník – léčivá a voňavá pokojová bylinka. Jak ji pěstovat, použít při nachlazení, vyrobit z ní čaj, mast, sirup nebo přírodní repelent.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Mikroedafon"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.