Ajbiš (ibišek) – fejeton Václava Větvičky o rostlině mnoha jmen
16. 11. 2025 Václav VětvičkaFejeton Václava Větvičky o ibišku neboli ajbiši – rostlině s bohatou historií, mnoha druhy a překvapivými příběhy.
Fejeton Václava Větvičky o ibišku neboli ajbiši – rostlině s bohatou historií, mnoha druhy a překvapivými příběhy.
Nevyhazujte větve ani dřevní drť! Využijte ho v zahrádce – ke kompostování, mulčování, zlepšení půdy nebo jako povrch cest.
Zahrádkáři, kteří hledají originální odrůdu brambor, zbystřete! Brambory už dávno nemusí být jen žluté.
Praktické rady odborníka ČZS: jak zachránit trávník po psovi, kdy vysévat nový trávník a co dělat, když hortenzie žloutne.
Jeřabiny jsou hvězdou podzimu a zdobí nejen zahrady, ale i floristická aranžmá. Přinášíme inspiraci, jak využít jejich plody.
Jak vznikají nové odrůdy ovoce? Od příběhu první jahody přes Mičurinovy křížence až po moderní hybridy, které mění svět ovocnářství.
Uvažujete o výsadbě nové jabloně? Pozdně zimní odrůda Luna z českého šlechtění má výbornou chuť a dlouhou skladovatelnost.
Navštívili jsme herce a zahradníka Stanislava Hyblera v jeho Botanické zahradě v Dubinách u Velkých Popovic.
Hloh patří mezi nejzdravější a přitom nejméně pěstované ovocné druhy. Přitom jde o krásnou, nenáročnou a léčivou dřevinu.
Listopad na zahradě: co zalít, shrabat, zkontrolovat a připravit na zimu. Praktický přehled činností, na které bychom neměli zapomenout.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Inverzní výška"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.