Dracaena draco – tajemná dřevina, která roní dračí krev
10. 8. 2025 Jan StanzelNěkteré dřeviny žijí stovky let a lidé je považují za památné. Když se však rostlina dožije mnoha set let, je to mimořádnost.
Některé dřeviny žijí stovky let a lidé je považují za památné. Když se však rostlina dožije mnoha set let, je to mimořádnost.
Zkušenosti z praxe bývají často k nezaplacení. Dnes vám přinášíme dva osvědčené tipy našich čtenářů: jak si poradit s oporou pro rajčata, a kdy je zaštipovat, abyste se dočkali co největší sklizně.
Zavíječ zimostrázový je stále největší hrozbou pro oblíbené buxusy. Přinášíme aktuální doporučení k ochrannému ošetření.
Jeteloviny fascinují nejen zemědělce, ale i botaniky – a zvlášť Václava Větvičku. V jeho osobitém letním zamyšlení nad krásou a významem jetelů najdete botanické zajímavosti, jazykové hrátky i poetický nadhled.
Srpen je časem sklizně, ale i očisty těla. Právě teď se sbírá celá řada léčivých bylin, které pomáhají při únavě, nespavosti i přehřátí organismu.
Sucho se skloňuje stále častěji a ovlivňuje i výsadbu okrasných trvalek. Mezi odolné druhy patří i nenáročné a půvabné hvězdnice.
Plody jádrovin a peckovin jsou ohroženy škůdci od květu až po sklizeň. Pokud jim nevěnujeme pozornost, můžeme o část úrody snadno přijít.
Problémy se suchem jsou čím dál častější. Sucho ovlivňuje nejen krajinu, ale i naše zahrady. Musíme se naučit hospodařit s vodou chytřeji.
Listy ve vinici často prozradí první známky napadení. Mezi nejnebezpečnější choroby patří plíseň révy, která se rychle šíří.
Zahrádkáři Vás zvou hned na dvě velké akce: květinovou výstavu do Čimelic a tradiční Zahradu Čech s expozicí výpěstků, floristickou soutěží i Dnem časopisu Zahrádkář.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Hořčiny"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.