Rajčata – zdravotní zázrak na zahrádce
1. 9. 2025 Luboš BabičkaRajčata nejsou jen oblíbenou plodinou na zahrádce, ale i přírodním lékem. Díky svým zdravotním účinkům prospívají srdci, cévám, ledvinám i imunitě.
Rajčata nejsou jen oblíbenou plodinou na zahrádce, ale i přírodním lékem. Díky svým zdravotním účinkům prospívají srdci, cévám, ledvinám i imunitě.
Choroby a škůdci v zahradě? Vyzkoušejte přírodní prostředky místo chemie – tipy na odvary, výluhy a podporu užitečných živočichů.
Choroby a škůdci patří k nejčastějším problémům, ale není nutné hned aplikovat chemické prostředky. Slimáci, mšice nebo padlí se dají omezit i přírodní cestou.
Již brzy začíná floristická událost roku – World Cup Floral Art 2025. Českou republiku reprezentuje Karolína Žáčková.
Batolka prorostlá, známá také jako zimní šrucha, je nenápadná, ale výživná zelenina, která zpestří saláty a obohatí zahradu.
Tah ptáků patří k největším přírodním divům. Každý rok se miliony opeřenců vydávají na tisíce kilometrů dlouhé cesty do teplejších krajů.
Vážení členové, milí zahrádkáři, Český zahrádkářský svaz vám i letos nabízí oblíbené kalendáře pro rok 2026 – pro radost, inspiraci i praktické plánování.
Cílem každého zahrádkáře je vytvořit malý zelený ráj. Ale co když svou vášní zasáhneme i veřejný prostor, místa, která patří všem?
Co dělat pro to, aby trvalky kvetly a dobře prospívaly i během léta? Zásadní je vybrat do výsadeb druhy a odrůdy, které pokvetou v létě.
Bletilla striata je orchidejí, která zaujme nejen květy i odolností. Ideální volbou pro zahrádkáře, kteří se rádi pochlubí nějakou opravdovou exotikou pěstovanou přes léto v květináči.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Biosféra"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.