Adventní hrátky
1. 12. 2025Dlouhé večery adventu a Vánoc přímo vybízejí ke zdobení domova, tvoření, vaření dobrot i k setkávání s přáteli. Právě v této době si můžeme dopřát malé „čarování“ s přírodou, vůněmi a chutěmi, které…
Dlouhé večery adventu a Vánoc přímo vybízejí ke zdobení domova, tvoření, vaření dobrot i k setkávání s přáteli.
Právě v této době si můžeme dopřát malé „čarování“ s přírodou, vůněmi a chutěmi, které vytvoří neopakovatelnou sváteční atmosféru.
Advent a Vánoce jsou ideálním obdobím pro domácí zdobení. Určitě si byt ozdobte snítkami jmelí a zkuste se poohlédnout také po jedlové větvičce – právě ta spolu s jmelím navodí skutečně slavnostní atmosféru. Kromě větví jehličnanů využijte i vždyzelenou cesmínu s ostrými listy a červenými bobulemi.
Možná už máte ve své zásobě i šňůry navlečených jeřabin nebo hložinek. Podobně krásné řetězy si můžete vyrobit také z rozinek, sušených brusinek nebo dalších křížal, které se hodí třeba jako mikulášský dárek. Trvanlivější řetězy vzniknou navlečením buráků. Ještě stihnete vyrobit i řetězy z papriček – feferonky stačí krátce navlhčit nad párou, aby se při navlékání nelámaly. Velmi působivé jsou také „kořeněné“ řetězy tvořené z kuliček nového koření, hřebíčku nebo badyánu. Koření je dobré nejprve namočit a krátce povařit, aby před navlékáním změklo.
Další poklady vykouzlíme v kuchyni – využijeme je pro domácí posezení i jako milé dárky. Voňavý svařák připravíme z jednoho litru jablečného vína (ale lze použít i jiné), hrnku třtinového cukru, špetky mletého muškátového oříšku, přibližně pěticentimetrového kousku skořicové tyčinky, mokka lžičky celého nového koření, hřebíčku a pomerančové kůry. Vše svaříme těsně pod bod varu a ihned podáváme. Pro slavnostnější podávání dáme na dno sklenic malé pečené jablíčko nebo upečenou čtvrtku jablka. Šest malých jablíček bez jádřinců nebo větší čtvrtky upečeme, přelijeme horkým nápojem a servírujeme s plátky bio citronu nebo pomeranče.
Dva až tři plody granátového jablka vydlabeme a použijeme dužinu i se semínky spolu se šťávou. Přidáme dvě feferonky – kdo nemá rád pálivé, může použít půlku kapie, ale nápoj nebude mít tak výrazný charakter. Směs zalijeme jedním litrem vodky nebo kvalitní čtyřicetiprocentní pálenky a necháme alespoň týden louhovat. Občas protřepeme. Lihovina postupně získá nádhernou načervenalou barvu. Po vylouhování scedíme a připijeme si, případně nalijeme přibližně do třetiny větších sklenic a dolijeme vychlazeným brusinkovým džusem. Během týdne připravíme v kuchyni originální dárek – kousek feferonky ponecháme v láhvi jako dekoraci.
Na přípravu potřebujeme čtyři velká jablka, dvě lžičky moučkového cukru, hrnek mouky, dvě vejce, dvě deci tmavého piva nebo mléka, dvě lžíce cukru, půl lžičky muškátového oříšku (nebo směs skořice a kardamomu), dvě lžičky rozpuštěného másla a tuk na smažení. Na dochucení použijeme cukr nebo sirup, například javorový či agávový. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. Poprášíme moučkovým cukrem a necháme chvíli odležet. Mezitím připravíme těstíčko z mouky, vajec a piva či mléka. Přidáme cukr, koření a necháme asi hodinu odpočinout. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Plátky jablek namáčíme do těstíčka a smažíme dozlatova. Po osušení je posypeme cukrem nebo přelijeme sirupem.
Do skleněné konvice o objemu jeden a půl litru vložíme hrst jablečných slupek, hrst šípků, hrst sušených plodů (bezinky, třešně, křížaly, švestky, hrušky nebo rozinky), lžíci malinového či jahodového listí a zalijeme vodou. Necháme dvě až šest hodin louhovat, poté tři minuty povaříme, přidáme špetku máty a necháme ještě krátce stát. Scedíme a dochutíme medem nebo domácím sirupem. Chuť se vždy mění podle použitých surovin.
Foto Shutterstock
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.