Advent: čas ztišení, očekávání a tradic
26. 11. 2025 Časopis ZahrádkářAdvent je obdobím očekávání, ticha a duchovní přípravy na Vánoce. Od postních zvyků přes adventní neděle až po tradici věnců.
Advent je obdobím očekávání, ticha a duchovní přípravy na Vánoce. Od postních zvyků přes adventní neděle až po tradici věnců.
Anketa Strom roku 2025 zná svého vítěze. Nejvíce hlasů letos získal majestátní Oldřichův dub z Peruce v Ústeckém kraji.
Vlnatky, vlnatí červci a vlnovníci patří mezi nejčastější škůdce, se kterými se zahrádkáři setkávají, ale také je často zaměňují.
Přinášíme ty nejlepší domácí recepty od čtenářů časopisu Zahrádkář, které povýší každý talíř masa, uzenin i zapečených jídel.
Trvalky pro pokryv půdy vytvářejí hustý, zapojený a nízký porost, který na zahradě nahrazuje trávník tam, kde se mu nedaří.
Podzim často přináší nachlazení, záněty krku a horečky. Nejsme však bezmocní – svou imunitu můžeme posílit přírodními prostředky.
Praktické rady odborníka ČZS: problémy ovocných stromů – sklovitost, strupovitost, poškozené mladé stromky.
Pálivá jídla fascinují lidstvo po staletí. Někdo miluje jemně pikantní chuť, jiný si užívá, když mu jídlo doslova „hoří“ v ústech.
Choroba ESCA patří k nejnebezpečnějším houbovým onemocněním révy vinné. Poškozuje dřevo i vodivá pletiva keře.
Rehek zahradní, sýkory, brhlík, lejsci a další druhy hnízdí v dutinách stromů, které si však sami vytvořit nedokážou.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Porost"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.