Nejčastější choroba zrajícího ovoce: moniliová hniloba

8. 8. 2021

Choroba se projevuje hnědou hnilobou a soustřednými kruhy světlejších výtrusnic na povrchu plodů. Uskladněná jablka rychle zčernají.

Tuto hnilobu způsobuje všudypřítomná houba, jejíž zárodky vnikají do ovoce i nepatrným poraněním.

Právě kvůli této infekci odstraňujeme nakažené plody včetně těch mumifikovaných, které zůstávají na větvích i po opadu listí a na jaře by se staly zdrojem infekce. V souvislosti s touto chorobou je důležitá i dobře udržovaná, prosvětlená koruna ovocných stromů. Průklest, pokud je potřeba, lze doplňkově provádět i během léta.

Moniliová hniloba jablek

Moniliová hniloba jablek

Co pomůže proti hnilobě

Jako přípravky podporující kondici ovocných dřevin se doporučují i výtažky z mořských řas či jiné živiny přírodního původu.

V sadech, kde používají chemickou ochranu proti strupovitosti, bývá méně moniliové hniloby. Podrobnosti o aktuálně dostupných fungicidech pro jádroviny a peckoviny včetně ochranných lhůt uvádí Rostlinolékařský portál.

  • Moniliovou chorobu tlumí i ochrana plodů před poraněním obaleči, vosami, včasná likvidace plodů poškozených ptáky či kroupami. Mravencům bráníme v přístupu do korun lepovými pásy.

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x