Opilý dort z Podolí připravený za studena z piškotů a likérů

21. 4. 2019

Množství surovin záleží na tom, jak velký dortík chceme vytvořit. Podle toho zvolíme i velikost misky či mísy.

Na menší misku potřebujeme:

  • 2 balíčky kulatých piškotů
  • 2 balení nutelly
  • ½ másla
  • 1 meruňkový kompot
  • 100 g nasekaných ořechů
  • barevné likéry – peprmintový, griotku, rum
  • kokos na posypání
  • potravinářskou fólii
Nepečený dort

Opilý nepečený dort

Misku vyložíme potravinářskou fólií. Do menších misek si nalijeme jednotlivé druhy likérů, do kterých pak namáčíme piškoty.

Nutellu utřeme se změklým máslem, meruňkový kompot slijeme a šťávu také použijeme.

Pracujeme rychle, čím víc jsou piškoty změklé, tím hůř se krém roztírá.

Piškoty na první vrstvu namáčíme do peprmintového likéru a rychle skládáme do misky. Jakmile máme vrstvu naskládanou, potřeme piškoty krémem z nutelly.

Na rozetřený krém ještě přidáme slabší vrstvu rozmačkaných kompotovaných meruněk. Posypeme nasekanými ořechy a pokračujeme další vrstvou. Na ni použijeme meruňkovou šťávu, zbarví piškoty dooranžova, naneseme opět krém, meruňky a ořechy.

Následují piškoty namočené do griotky atd., až je miska vyskládaná po okraj. Zakryjeme fólií a misku uložíme do lednice, dopijeme nespotřebovaný alkohol a počkáme, až se dort rozleží. Před podáváním jej vyklopíme na tác a odstraníme folii. Povrch posypeme kokosem, čokoládovými hoblinkami nebo ořechy a podáváme.

Opilý nepečený dort

Piškoty byly obarveny různými likéry

  • V dětském dortu nahradíme alkohol ovocnými šťávami a na talířku doplníme zakysanou smetanou nebo jogurtem.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 4/2014

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 5. 2024

Půda a květnová péče o ni: okopávka, kypření, mulčování

Po zimě má půda ideální drobtovitou strukturu a postupně během vegetace dochází ke slehávání vlivem gravitace. Zejména kořenové zelenině svědčí výsev do hlouběji prokypřené půdy. Také vývoji a plodnosti rostlin prospívá kypření a okopávka.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x