Plíseň

Souborný název pro nižší houby vytvářející na substrátu (podkladu) zřetelnou masu mycelia nebo spor. Většina českých názvů p. patří chorobám z řádu Perenosporales, které diferencují svoje mycelium na haustoria a sporangifory (konidiofory). Z hospodářsky nejvýznamnějších zástupců známe p. bramborovou (kromě brambor poškozuje i rajčata), p. jahodníkovou, p. salátovou a p. révy vinné. U okrasných rostlin a dřevin je to pak Phytophtora cactorum, způsobující jejich vadnutí a hynutí. 

Jako nepravé plísně jsou ve fytopatologii, mikrobiologii a v potravinářských technologiích označovány konidiová stadia různých druhů hub (Monilinia, Botrytis, Penicillinum, Aspergilus aj.) připomínající plísně.

Obecná ochrana proti p. se děje anorganickými fungicidy na bázi mědi, nebo fungicidy organickými na bázi účinných látek captan, cymoxanil, mancozeb aj. Způsoby ochrany proti jednotlivým druhům nepravých plísní jsou odlišné a uvádějí se u jednotlivých původců chorob.