Burčák

Kvasící révový mošt. Je oblíbeným nápojem v některých vinařských oblastech. V moštu rozptýlené kvasinky mu dávají typické kalné žlutošedé zabarvení. B. je nápojem bohatým zejména na vitamíny skupiny B, odrůdové aromatické látky, cukry a organické kyseliny. Velmi chutným nápojem může být odkalený mošt, který pomaleji kvasí a má výraznější odrůdový charakter. Podle stupně kvašení se mění chuť b., což také vystihují jeho lidové názvy. Zpočátku je sladký (slaďák), s vrcholem kvašení je nejteplejší a nejpitelnější. Alkohol který se ale z něho velmi rychle uvolňuje se za spolupůsobení CO2 velmi rychle dostává do krve. Následuje nepříjemný zlom chuti, kdy se objevuje chuť mýdlová (mydliňák), ta brzy mizí a nakonec převládají kyseliny (řezák).

Kalendárium

23. 6. 2024

Kdy sklízet květiny k sušení a kde rostliny sušit

Květiny k sušení sklízíme v termínu, který se nejlépe hodí pro uchování  pěkného vzhledu, barvy i kvality květů toho kterého druhu rostliny. K sušení použijeme dobře větraný, tmavý prostor.

zobrazit další rady a tipy