Burčák

Kvasící révový mošt. Je oblíbeným nápojem v některých vinařských oblastech. V moštu rozptýlené kvasinky mu dávají typické kalné žlutošedé zabarvení. B. je nápojem bohatým zejména na vitamíny skupiny B, odrůdové aromatické látky, cukry a organické kyseliny. Velmi chutným nápojem může být odkalený mošt, který pomaleji kvasí a má výraznější odrůdový charakter. Podle stupně kvašení se mění chuť b., což také vystihují jeho lidové názvy. Zpočátku je sladký (slaďák), s vrcholem kvašení je nejteplejší a nejpitelnější. Alkohol který se ale z něho velmi rychle uvolňuje se za spolupůsobení CO2 velmi rychle dostává do krve. Následuje nepříjemný zlom chuti, kdy se objevuje chuť mýdlová (mydliňák), ta brzy mizí a nakonec převládají kyseliny (řezák).

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

29. 3. 2020

Jak pečovat o krásu narcisů a dalších cibulových květin

Většině cibulových květin vyhovují středně těžké, propustné a humózní půdy, které nebyly přímo hnojeny čerstvým chlévským hnojem. Narcisy mají rády těžší půdu, hyacinty naopak lehčí.

zobrazit další rady a tipy