Diskusní fórum

Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.

Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.

Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.

Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.

Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.

Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.

klíčky od brambor na jídlo

< zpět
Autor: Martin 2014-05-06 15:44:43

dobrý den
mohl by někdo vyjasnit jak je to s klíčky u brambor na jídlo? Nemůžu najít nikde správné informace, každý říká něco jiného. Mám ještě asi 50 kg brambor a všechny mají již velké klíčky, klíčky jsou jedovaté, musí se kolem brambor do hloubky oškrábat.Mám ale dotaz jak zamezit klíčení brambor ve sklepě? když už klíčky jsou venku mají se utrhnout nebo ne? Proč brambory v obchodě nemají klíčky-jsou nasáklé chemií nebo je v tom jiný fígl, děkuji moc

Autor: Ivan Dvořák ČZS 2014-05-06 15:57:15

To otrhávání klíčků je motivuje k tvoření dalších klíčků a brambory obyčejně rychleji vadnou. Tak důsledně jsme to nikdy neřešili - jedovaté jsou klíčky, ne brambora, ze které rostou. Tedy otrhat a normálně oškrábat nebo dát ve slupce na vaření. Klíčí podle odrůdy, rané dříve, polorané později... v teplém sklepě klíčí dříve. Ve skladu, ve kterém se řídí jak teplota a vlhkost, tak i obsah a složení plynů se uchovávají déle "spící", nevím jestli u nás ale v zahraničí jsou povolené přípravky, které po jejich aplikaci omezují klíčení. Není to vždy nijak drsná chemie, jedna z variant je snad extrakt z kmínu.

Autor: Krása 2014-05-07 17:11:13

Doporučuji nevařit ve slupce, neboť se tím v hlízách uchová více solaninu. Solanin je nejvíce v klíčcích pak místech v kde klíčky raší a také pod slupkou. Solanin je rozpustný ve vodě - sice málo, ale při vaření se částečně vyluhuje. Navíc se dá využít při vaření přídavek kmínu - nejlépe drceného, kmínová silice částečně solanin rozkládá tedy jeho složku alfa-chakonin nikoli alfa-sol ten je výrazně stabilnější, var ani jednu složku solaninu neničí. Výluh zvýšíte pokud budou brambory krájené na menší kusy.

Přidat odpověď

Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

23. 4. 2024

Zelenina, bylinky a koření v dubnových výsevech a výsadbách

Do volné půdy vyséváme kořenovou, listovou i košťálovou zeleninu, kterou jsme ven v této sezoně zatím neseli. Vedle toho opakovaně vyséváme zahradní řeřichu, špenát, ředkvičky, saláty a další.

zobrazit další rady a tipy