Diskusní fórum

Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.

Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.

Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.

Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.

Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.

Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.

Vnitřní hniloba jablek

< zpět
Autor: Ivo 2014-02-03 08:40:57

Přeji dobrý den,
u jedné odrůdy podzimní jabloně (odrůdu bohužel neznám)je celkem pěkná úroda jablek. Jablka jsou vzhledově pěkná.Bohužel po krátké době skladování a po rozkrojení má jablko (i přes pěkný vzhled) pod slupkou hnědou dužinu a jablka jsou v podstatě nepoživatelná. Toto se projevuje u převážné části úrody z této jabloně,u jiné pozdní jabloně se toto neobjevuje.
Může mi prosím někdo poradit o jakou nemoc se asi jedná a zda lze tomu předejít?

Autor: Ivan Dvořák ČZS 2014-02-03 11:19:30

I když se Vám zdá, že jste podal vyčerpávající informaci, nenapsal jste toho mnoho. Jablka mají určitou dobu doporučenou pro sklizeň a konzum. Neznáte-li odrůdu, musíte si dobu sklizně a konzumu odpozorovat, odzkoušet. Jestliže se trhají déle, jsou přezrálá a snadno podléhají rozpadu dužniny už v době, kdy by stejná jablka včas sklizená byla chutná a uvnitř naprosto v pořádku. To může být první důvod. Překročení doby skladovatelnosti. Pravidlem je, že nejprve "odcházejí" jablka velká, ta menší mohou ještě být jedlá. Vzhledem k tomu, že pozdní odrůdy mají dobu konzumu později, do podobného stavu by se dostaly až po hodně dlouhé době.

Autor: Dušan 2014-03-25 10:09:18

Dobrý den,
mám podobný problém jako dotaz kód 8250 s odrůdou jablek ( pravděpodobně Jonared).
Přestože po natrhání jsou jablka krásně zbarvená a velice chutná během měsíce listopadu se začne projevovat měknutí a zhnědnutí dužiny jablka.
V minulých letech se tento problém nevyskytoval až v posledních dvou letech.
Dobu sklizně a skladování jsem prováděl jako v předešlých letech.
Můžete mi prosím poradit nějaká opatření?

Autor: Ivan Dvořák ČZS 2014-03-25 10:26:04

V tomto případě by to mohlo být jednodušší. Vzhledem k tomu, že jde o odrůdu, která má dobu konzumu v zimním období, nepůjde o přezrání. Jedou z možností je nevyvážená výživa, nedostatek bóru. Ten se dá vyřešit hnojením do půdy (pod drn, pokud je strom v trávníku), podpořené použitím listového hnojiva s jeho obsahem. Aby se co nejvíce vyloučila možnost, že se objeví stejné příznaky i v příštím roce, chtělo by to doplnit v době červenec a srpen listovým hnojivem i vápník.
Kdyby hnědnutí začínalo v místě, kde končí v plodu stopka nebo z druhé strany, mohla by být příčinou hnědnutí fusariová hniloba.

Autor: Anna 2014-11-14 20:02:57

Dobrý den.Bohužel i já jsem se setkala s tímto problémem-silné zhnědnutí dužiny(viz foto ze dne 14.11.2014).Jablka jsme koupili přímo v sadě u pěstitele koncem září t.r.Z odrůd Topaz,Melrose a Jonadod se tento problém projevil pouze u Jonagoredu.Prosím o posouzení odborníkem.Přehnojeno,nebo nedohnojeno.Moc děkuji za odpověď

Připojený obrázek: Vnitřní hniloba jablek
Autor: Ivan Dvořák ČZS 2014-11-18 09:20:52

Letošní rok je zase nějakým způsobem výjimečný. Je pořád teplo. I ve sklepě.
Vzhledem k tomu, že jste jablka koupila koncem září, už je máte ve sklepě asi 6 týdnů. Jonagold, Jonagored, Jonared, Jonaprince,... a další pupenové mutace vycházející z Jonagoldu rády dělají velké plody. Ty, pokud nejsou v odpovídajících teplotách a řízené atmosféře, rychle přezrávají, dochází u nich k něčemu podobnému jako je na obrázku. Plody bývají až nepříjemně silně mastné, jablko má po rozkrojení specifickou jablečnou vůni, a taky trochu jako po alkoholu.
Podobnou škodu vyvolává i napadení fuzariózou, která do plodu vniká od "bubáka", kališní jamky. Na některých plodech by to odpovídalo. Takové jablko ale nevoní.
Nedostatek bóru to nebude. To by ten sad musel být hodně starý a sadař by žil z podstaty - nehnojil by podle potřeby stromů - na list.
Příčinou nemusí být jen přímo přehnojení, ale i mladé stromky, nízká násada plodů, tvrdší řez, větší přísun vody (déšť) v době, kdy mají jablka dozrávat.
Je-li to od Vás blízko, zajeďte za sadařem, ale buďte připravena na to, že se může ptát po podmínkách uskladnění.
Topaz a Melrose jsou odrůdy ke konzumu až v novém roce, mají pevnější dužninu, tak rychle a do takové velikosti nenarůstají, nejsou k takovému poškození náchylné.

Přidat odpověď

Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

26. 4. 2024

Jaro vytoužené, ale i obávané kvůli alergii na pyl

Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší  těchto dřevin (pravidelné pylové …

zobrazit další rady a tipy