Červencová péče o zeleninu: sklizeň a ochrana

21. 7. 2021

Na venkovních záhonech jsme začali se sklizní teplomilné zeleniny: rajčat, okurek a cuket. Sklízíme i fazolové lusky, letní salát, karotku a další zeleninu.

U tyčkových rajčat průběžně vylamujeme zálistky  a to co nejdříve, abychom předešli velkým poraněním.

Jednotlivá rajčata sklízíme bez stopky

Plody sklízíme červené, bez stopky. U keříčkových rajčat, kde dozrávají plody najednou, odstřihneme celý hrozen i se stopkou.

Okurky nakládačky

Salátové okurky ani nakládačky nenecháváme přerůst. Nakládačky sklízíme ráno 2–3 krát týdně, nejlépe ve velikosti je 5–7 cm. Salátovky necháme dorůst větší, sklízíme 1–2 krát za týden. Pravidelná sklizeň podpoří nakvétání a násadu dalších plodů.

  • Žluté skvrny na slupce okurky jsou znakem přezrávání. Při nedostatku vody jsou plody hořké.

Cukety

Sklízíme cukety a to ve velikosti do 20 cm. Menší cukety jsou nejchutnější. Pokud necháváme na rostlině přerostlé veliké plody, zpomalíme násadu dalších cuket, rostlina se vysiluje.

Opadávání květů a poupat papriky se objevuje zejména ve sklenících a fóliovnících při vysokých teplotách a vzdušné vlhkosti pod 60 %. Pomůže intenzivní větrání a zvýšení vzdušné vlhkosti tím, že poléváme i ostatní prostory v pěstírně.

Cibuli a česnek připravíme na sklizeň

Cibuloviny, jako jsou česnek, cibule kuchyňská a cibule šalotka, přestaneme zalévat a rostliny připravujeme na sklizeň. Znakem jsou zaschlé špičky listů, později se nať zlomí v krčku a lehá si. Sklízíme zpravidla koncem července, začátkem srpna. Srpnový termín je vhodný pro sklizeň cibule z přímých výsevů.

Ve skleníku chráníme okurky, rajčata a papriky proti mšicím, třásněnkám a molicím. Využijeme k tomu možnosti biologické ochrany.

Zejména za vlhkého počasí ohrožuje celer skvrnitost listů.

U rajčat, okurek a cukrových melounů se za vlhka objevují houbové choroby.

Foto Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 5. 2024

Půda a květnová péče o ni: okopávka, kypření, mulčování

Po zimě má půda ideální drobtovitou strukturu a postupně během vegetace dochází ke slehávání vlivem gravitace. Zejména kořenové zelenině svědčí výsev do hlouběji prokypřené půdy. Také vývoji a plodnosti rostlin prospívá kypření a okopávka.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x