Rozmarýna prospívá zdraví, ochutí olej, má svou historii

4. 6. 2019

Rozmarýna lékařská pochází ze slunného Středomoří. V některých oblastech se stala symbolem věrnosti milenců a manželů.

Nevěsty se zdobily rozmarýnovými věnečky, svázanými barevnými hedvábnými stuhami.

  • Ve Španělsku je uctíván keř rozmarýny, protože poskytl útočiště Panně Marii cestou do Egypta.
  • Rozmarýna bohatá na vonné silice se dnes přidává do potpouri, misek nebo sklenic se směsí vonných sušených rostlin.

V minulosti se její větvičky pálily v místnostech, kde leželi nemocní, pročisťovala a osvěžovala vzduch. V dobách moru nosili lidé na krku váčky s drcenou rozmarýnou a v ohrožených oblastech si přikládali vonné váčky k nosu. To už dnes naštěstí nemáme zapotřebí a rozmarýnu pěstujeme k příjemnějším účelům.

Rozmarýna kvete

Rozmarýna v květu, foto Pixabay

Rozmarýnu (Rosmarinus officinalis) známe jako stálezelený keřík s drobnými kvítky,  často pěstovaný  v nádobách. V tuzemských podmínkách by venku nepřežila zimu. Před prvními mrazíky ji přemísťujeme na chladné světlé místo. Snítky a lístky rozmarýny ostřiháváme průběžně podle potřeby, jinak hlavní sklizeň této rostliny je těsně před rozkvětem.

Rozmarýna

  • bystří paměť,
  • zmírňuje únavu,
  • zvyšuje nízký tlak,
  • uklidňuje,
  • usnadňuje usínání.

Měli bychom ji proto více používat v pokrmech. Dobře poslouží při letním grilování, nakládání a marinování ryb a ostatních druhů masa, při ochucování omáček, salátů, do bylinkového másla i do pečiva. Rozmarýnu přidáváme do provensálského koření, nakládá se do bílého vína, na snížení krevního tlaku a do oleje na dochucování pokrmů.

Rozmarýna v olivovém oleji

Rozmarýnový olej na dochucování pokrmů

Rozmarýna naložená v olivovém oleji

Do lahvičky kvalitního olivového oleje naložíme několik větviček čerstvé rozmarýny. Bylinky v oleji necháme, olej získá nové aroma a lahvička vypadá pěkně. Navíc  bude každému jasné, čím je olej ochucený.

Rozmarýna se dobře snáší s česnekem. Olej mohou ochutit společně a posloužit například k přípravě grilovacích marinád na ryby a masa nebo na dochucení těstovin.

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x