Diskusní fórum

Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.

Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.

Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.

Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.

Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.

Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.

Zkušenosti s fialovými bramborami

< zpět
Autor: Karel J. 2007-06-05 21:15:16

Prosím, máte někdo praktické zkušenosti s chutí fialových brambor. Myslím těch, které jsou celé i uvnitř zbarvené do fialova. Rád vařím, sám bych je na talíři nemusel, ale zajímá mne zda jsou nornální chuti v porovnání s normálními. Domnívám se, že fialová barva je vyvolána nějakou změnou v biochemizmu ukládání jódu a to by se mohlo odrazit i na jejich chuti.

Autor: Ivan Dvořák 2007-06-09 12:10:58

Dobrý den,
pěstoval jsem fialové brambory mezi roky 1992-2002. Vnitřní chemii neznám, ale když to beru podle změny barvy dužniny po nakrojení, uvaření, byly dobré odrůdy žluté i ty bělavé, které po uvaření také skoro fialověly. Standard barev a chuti se mění podle států, regionů... Měli jsme nejčastěji odrůdu Negrese. Po uvaření byla trochu rozsýpavá, sušší, chutí se od běžných brambor nelišila. Barevná změna se na bramborách nijak chuťově nepodepsala. Měli jsme i další odrůdy, ale ani ty neměly žádnou "pachuť". Před deseti, patnácti lety to byla rarita, tehdy takové brambory nikdo moc jíst nechtěl. Dával jsem sadbu od Negrese na ŠS kousek od Votic, tam s nimi možná dál pracovali, nevím, už jsem ztratil kontakt.
Nevím, jestli máte uznanou sadbu nebo jen sáček brambor z Kauflandu, ale: Pokud je na sadbě psáno, že jsou to brambory salátové, nepřihnojujte hnojivy, ve kterých je dusík ve formě čpavkové. Nedávejte pod brambory málo rozložený hnůj ani vápno - strupatí. Pokud hnojíte superfosfátem, dávejte ho již před zimou. Obecně platí, že pokud budete chtít brambory více rozsýpavé, hnojte formou čpavkovou, pokud ne, pak ledkovou. V suchých obdobích je lépe přijímán čpavkový dusík, ve vlhčích ledkový. To vše nejspíše ovlivní chuťové vlastnosti brambor více než barva.
Ještě k sadbě. Pěstujete-li brambory z obchodu, původem ze zahraničí, určené ke konzumu, ne sadbové, raději po sklizni pozemek pohnojte dusíkatým vápnem, nářadí, které používáte na okopávku nepoužívejte nikde jinde v zahradě a desinfikujte ho. I když je dohled nad dováženými potravinami dost podrobný, mohl byste si přesto do zahrady a potom i do okolí zatáhnout něco, co je u nás nevítané, třeba nějakou karanténní chorobu. Bramboráři by mohli vyprávět,...

Autor: Karel J. 2007-06-11 22:09:31

Děkuji za odpověď, ale měl jsem na mysli brambory odrůdy myslím VALFI, které mají i dužninu po uvaření zcela fialovou a i kaše je z nich jak obarvená nějakým barvivem. Jde mi jen o to, zda mají ještě vůbec normální bramborovou chuť? Dušková z Receptáře sice tvrdí, že ano, ale podle ní je super všechno co potřebuje u Vaňků rychle prodat. Sadbu nemám, ale na jedné výstavě na podzim jsem se setkal se slibem, že budou brzo v prodeji.

Autor: Ivan Dvořák 2007-06-15 20:12:58

Já trvám na svém. Brambory chutnaly jako brambory i když byly fialové. Letos fialové brambory prodávali v K....andu na konzum, myslel jsem si, že je máte odtud. Určitě je někdo z těch lidí co navštěvují tyto stránky koupil a snědl.
Nevím proč, ale od roku 1985, kdy jsem skončil školu, jsem neviděl jediný pořad s dr. Podlahou a jeho kolegy (jen občas vidím upoutávky), nemohu soudit to co říká paní Dušková.
I.Dvořák

Autor: Cvrčková 2012-07-09 15:10:20

Už druhým rokem pěstujem pár rostlin Valfi jako kuriozitu (ony totiž i hezky modře kvetou), brambory chutnají normálně, ale barva vařených nebo kaše není moc lákavá. V bramboráku se naopak barva ztratí a je jen trochu do šediva. Zato pečené v troubě modré brambory nejen dobře chutnají, ale i vypadají hezky, protože se barva nevylouží do vody. Dobré jsou třeba i ve směsi se světlými, nebo zapečené s mrkví či tykví, popřípadě jen brambory na kolečka posypané kořením a upečené, a k tomu rajčatový salát a dip z kyselé smetany s česnekem.
Co se "barvičky" týče, s jodem nemá nic společného (to jen škrob se jodem barví na modro). Jsou to anthokyany, tedy podobná barviva jako v červeném zelí, řepě, maceškách nebo pomněnkách.

Autor: Jiří Stejskal 2013-07-05 08:36:58

Brambora má být fialová, je to úplná bomba. Výborný článek o nich vyšel v časopisu Agromanuál 11-12/2012. Nese název Výnos a kvalita brambor s barevnou dužninou.
VÚB má Valfi. Uuroplant Blauer Schwede. Zasadil jsem asi 100 Blauer. Mohu se podělit o zkušenosti s pěstováním
Jiří Stejskal jistejskal@centrum.cz

Autor: jana 2013-11-22 22:38:29

tak jsem dneska uvarila odrudu Purple majesty z Francie/cela fialova/ a chutnaly jinak. Tak nejak trochu po cervene repe, do sladka a spis to je asi typ moucnych zemaku. Je skvele, ze jsou mozna zdravejsi nez bile, ale cena 3 Eura za kilo neni malo, a to jsou z velkoobchodu. Jinde se nedaji sehnat. Mozna ze par malych schovam do jara zkusim je zasadit.

Autor: Ivan Dvořák ústředí ČZS 2013-11-27 10:37:13

Letos jsem pěstoval a chutnal tři odrůdy od firmy Medipo Agras(ostružinová, citronová, jahodová), jsou chuťově lepší než Valfi, ale jsou to stále jen brambory. Výnosově byla zcela špičková ta citronová. Měla výnos více než 10 x vyšší než kolik se vysadilo. A čisté, pěkné solidně velké brambory.

Stejná firma měla na prodej na podzimním Zemědělci odrůdu, které říkali Švestková. Mám jí v pytlíku, ještě jsem jí nevařil. Od pamětníků jsem se dozvěděl, že fialové odrůdy měli rádi na Šumavě v oblastech, kde trpěli nedostatkem jódu. Snižovaly výskyt volete (strumy).

Přidat odpověď

Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.

Nové vydání časopisu Zahrádkář

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Poradna

Máte otázky ohledně zahradničení, pěstování rostlin, zahradní techniky nebo čehokoliv jiného? Naši čtenáři a odborníci vám rádi poradí!

přejít do poradny →

Kalendárium

1. 12. 2025

Prosinec pouští do zahrady zimu: „Račte vstoupit, madam“

Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.

zobrazit další rady a tipy