Diskusní fórum

Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.

Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.

Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.

Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.

Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.

Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.

Brambory Red Anna

< zpět
Autor: František Uma 2011-11-17 13:31:09

Dobrý den, pěstoval jsem letos celkem tři odrůdy brambor, a to Princess, Rossela a Red Anna. Posledně zmíněnou odrůdu jsem měl poprvé a protože se za vegetace vyskytla
u mnoha jedinců "černá noha" a sklizené hlízy byly popraskané, rád bych se zeptal na zkušenosti dalších pěstitelů s touto odrůdou. Zbývající dvě odrůdy, které byly pěstovány vedle Red Anny tyto nedostatky nevykázaly. Před několika dny jsem viděl ve zdejším supermarketu prodávat tuto odrůdu již pro konzum a některé hlízy byly rozpraskané úplně stejně. Pro ilustraci zasílám obrázek sklizených hlíz Red Anna. Díky za všechny odpovědi.

Připojený obrázek: Brambory Red Anna
Autor: M&Ms 2011-11-18 09:06:29

S touto odrůdou přímo zkušenosti nemám, ale jeden rok (tuším 2009) jsem měl brambory úplně stejně rozpraskané. Zvláštní bylo že pouze na jednom místě (ze 3 stanovišť). Přisoudil jsem to příliš vlhkému roku a tomu, že brambory se na tom stanovišti pěstovali několik let za sebou. Letos se na stejném místě tento problém neobjevil. Naopak leos byli brambory opravdu exclusivní...

Autor: Pavla Fuksová 2011-12-02 08:30:40

také jsem tak dopadla a ještě ke všemu mi vůbec nechutnají. Připadá mi to brambory pro průmyslové zpracování. Několikrát proplachuji a stejně se mi při vaření dělá pěna plná škrobu.Chuťově žádná sláva.
Po oloupání jsou plné teček, nevím jestli je to od slimáků nebo drátovců.

Autor: Jan Sviták 2012-01-20 15:13:22

Dobrý den,odrůdu brambor Red Anna pěstuji již několik let a mám s touto odrůdou dobrou zkušenost.Hlízy jsou chutné,vhodné na přípravu všech druhů jídel,pouze na přípravu kaše se moc nehodí.Na obrázku p.Uma jsou dle mého názoru hlízy,které měly hodně dusíku a dost vláhy,ať již možnou zálivkou nebo deštěm.Je třeba též sázet kvalitní sadbu,ze které jsou odstraněny nemocné hlízy.Z obrázku je zřejmé,že se v půdě vyskytuje drátovec,proto by bylo vhodné ošetřit osazovanou plochu dusíkatým vápnem.

Přidat odpověď

Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.

Nové vydání časopisu Zahrádkář

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Poradna

Máte otázky ohledně zahradničení, pěstování rostlin, zahradní techniky nebo čehokoliv jiného? Naši čtenáři a odborníci vám rádi poradí!

přejít do poradny →

Kalendárium

1. 12. 2025

Prosinec pouští do zahrady zimu: „Račte vstoupit, madam“

Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.

zobrazit další rady a tipy