Diskusní fórum

Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.

Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.

Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.

Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.

Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.

Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.

Domácí kysané zelí

< zpět
Autor: Jana Hůlová 2022-04-02 18:56:22

Dobrý den, chtěla bych vás tímto poprosit o radu. Léta nakládáme zelíale v posledních letech se nám to nějak nedaří. Přitom postupujeme pořád stejně,. Buď nám zelí v kadečce změkne nebo při kysáni se začne na prkýnkách vytvářet plíseň nebo a to je nejhorší, zelí, už zavařené do sklenic začne postupně tmavnout, na začátku tmavnutí se dá ještě zpracovat, později se musí vyhodit, je cítit jak zvětralé, zkvašené vino. Kde děláme chybu? Kadečku před použitím vymývám horkou vodou se solí, dávám 2dkg soli na kilo zelí při nakládání a sklenice vymývám vodou s Jarem, vyplachuji horkou vodou a pak ještě jednou horkou vodou+ pomůcka na konzervování, víčka to samé. Děkuji za radu. Jana Hůlová.

Připojený obrázek: Domácí kysané zelí
Autor: Chaos 2022-04-03 08:51:33

a nožky nebo gumajzle mejete ?

Autor: Hanka 2022-04-04 16:30:08

Jaké na to používáte zelí a krouhaté si je sami nebo kupujete už nakrouhané? Setkala jsem se s tím, že pokud nebylo použito krouharenské, ale špičaté zelí či jiná odrůda, dělalo to podobný problém změklo, zblemclo...Také podmínky kvašení jsou stejné jako předtím?

Autor: Vilda 2022-04-13 19:35:15

Dobrý den
tohle se nám stalo dva roky po sobě, takže jsem kadečky i všechhny nástroje desinfikoval desinfekcí Becher Rychlá dezinfekce z Makra, normálně se chemii vyhýbáme, ale tohle se jinak nedalo. Druhá věc co jsme změnili je kvašení. Necháváme kvasit naložené zelí v předsíni alespoň dva týdny, pak ho přesuneme rovnou do sklepa. Zelí krásně prokvasí a ještě teď je krásné jako čerstvě naložené.

Autor: Jana Hůlová 2022-04-26 10:55:18

Děkuji za reakce, stručně odpovím :
Zelí nešlapeme, používáme na to tlouk, jakoby špalek na tyči, i ten dezinfikuji horkou vodou se solí. Ta dezinfekce, no nevím, když se nám začala dělat ta tmavá plíseň, um, la jsem tenkrát kadečku a všechno okolo savem, tomu přikládám to, že se ta plíseň pořád dělá. Jakoby se zabily nějaké dobré bakterie. Rozkvasit v teple ho necháváme vždycky, tak nevím, asi nezbývá jen omývat a omývat. Děkuji za reakce. Hůlová.

Autor: Jana Hůlová 2022-04-26 10:57:43

Jo, ještě k tomu zelí, kupuju od místního pěstitele, jednou jsem koupila z důvodů úspory v obchoďáku a skončilo všechno na kompostu. Hůlová.

Přidat odpověď

Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

26. 4. 2024

Jaro vytoužené, ale i obávané kvůli alergii na pyl

Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší  těchto dřevin (pravidelné pylové …

zobrazit další rady a tipy