Diskusní fórum

Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.

Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.

Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.

Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.

Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.

Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.

Kivano

< zpět
Autor: Hana 2013-09-13 15:51:27

Dobrý den.
Dostala jsem 2 semínka popínavé rostliny, prý spíš legrace pro malé děti.Vyrostly
sice jemné, ale velmi četné "pavučiny", které se vyšplhaly po plodící jabloni
hezky vysoko a nyní je vidět i chlupaté nebo pichlavé plody. Prosím,víte někdo,
jak konzumovat, nebo připravovat pokrm, nebo je to opravdu jen letní popínavka?
Díky

Autor: Ivan Dvořák ústředí ČZS 2013-11-29 11:00:22

Kiwano je "okurka" Cucumis metuliferus. Plody jsou jedlé i okrasné, vydrží i při pokojové teplotě dlouho na misce mezi ostatními okrasnými plody. Plody se zpracovávají jako čerstvá zelenina, tepelně se nezpracovávají. Podle literatury má být dužina sladká a šťavnatá, podle mě je při před jídlem vhodné dochutit jí cukrem, chutná jako nevýrazně nasládle kyselá okurka. Ale možná je to tím, že plody potřebují více tepla než je u nás běžné (foliák, skleník). Jí se dužina se semínky, prý je dobré doplnit ji šlehačkou. Míchá se i do ovocných salátů. Plody působí dekorativně jak celé, tak rozkrojené. Používají se jako miska na ovocné saláty - dužina se vybere, ochutí, namíchá s dalšími druhy a vrátí do "rohaté", oranžové slupky.

Přidat odpověď

Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.

Nové vydání časopisu Zahrádkář

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Poradna

Máte otázky ohledně zahradničení, pěstování rostlin, zahradní techniky nebo čehokoliv jiného? Naši čtenáři a odborníci vám rádi poradí!

přejít do poradny →

Kalendárium

1. 12. 2025

Prosinec pouští do zahrady zimu: „Račte vstoupit, madam“

Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.

zobrazit další rady a tipy