Diskusní fórum

Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.

Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.

Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.

Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.

Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.

Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.

Zababčení (zakrnění) jahod a další zeleniny

< zpět
Autor: Zelený 2022-06-24 10:50:27

Dobrý den, opakovaně se setkávám s tím, že u jahod, okurek a cuket se občas stává, že některé rostliny se vyvíjí od počástku jako zakrnělé a ani v příznivých podmínkácjh a po speciální péči a opakovaném mém laskavém přemlouvání prostě zůstanou drobné, až extrémně zakrnělé, a je třeba s nimi neztrácet čas a vyhodit je. Ví někdo odborně, čím to je? U vytváření nového záhonu s jahodami s asi 60 sazenicemi z Jahodárny Vraňany z frigo sazenic se to stalo asi u 10 % sazenic. Z deseti cuket klíčením ze semen vždy jedna až dvě a podobně u okurek naklládaček...

Autor: Chaos 2022-06-24 17:23:41

Zelený to chce odborně-asi se načeká, vypadá to, že si tady na rýpaly nepotrpí...

Autor: Ivan Dvořák 2022-06-25 20:47:32

Klient jako každý jiný, ale je to v tomto případě, stejně jako v ostatních případech, kdy lidi neuvedou nic konkrétního, to bude střelba od boku. Ale třeba i námět ke studiu problémů pánem viděných...
Rostlinolékař je na tom hůř než lékař pro lidi - s problémem přijdou a vyloží ho. Je na tom hůř než zvěrolékař. Bez pohledu na psa, promluvu s majitelem těžko soudit.
Jak si vyložit zakrnění? Bez dalšího, třeba fotky? U jahodníku třeba roztočík nebo háďátko. Nebo houbovky v kořenech sadby získané v místě výsadby /nevím jak často jsou na jednom pozemku, jak se o ně majitel před a po vysazení staral,.../.
Nevím jestli v půdě nejsou třeba mnohonožky, které by některé mladé sazeničky ožíraly od kořínků. Nevím jestli nemá pán v půdě nějaké další patogeny /jinde píše, že sází v hustém sponu/, jak často přijde stejná zelenina na jedno místo, nevím ve které části roku se to děje, nevím jestli náhodou nevyužívá opakovaně stejný záhon na výsevy zeleniny, i když tam rostly špatné sazeničky už v dřívějších letech, prostě seriózně těžko odpovědět na tak snadno nahozený dotaz.
Každé roční období přináší něco jiného. Časný výsev, střídání teplot, nadměrná vlhkost a chlad, přítomnost houbových chorob a škůdců (třeba mnohonožek, dřepčíků, květilek), to vše ovlivní růst a vývoj ne všech, ale jen části rostlin výsevu v řádku, v hnízdech, v kelímcích. Nejvíce chlad a vysoká vlhkost, spolu s mnohonožkami, škodí u tykvovitých. A u časně setého hrachu. Teplá půda podporující rychlé klíčení snižuje procento napadení. Protože nevím, jestli si vybíráte osiva mořená, jestli je třeba před setím nemáčíte (moření ztratí tímto účinnost), nevím, jestli nenecháváte semena z roku na rok (jinde píšete, že máte hluboko do kapsy) a jak je meziročně skladujete, mohu se jen domnívat, o co jde. Ona osiva nechaná do další sezony, v ne ideálních podmínkách ztrácejí u jejich části energii klíčení. Takže ty slabší krní. Jestli nakupujete ve výprodejích na hranici expirační doby a přidá se k tomu něco z výše jmenovaného, také se to projeví v rozdílném vzcházení, růstu klíčenců.

Přidat odpověď

Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.

Nové vydání časopisu Zahrádkář

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Poradna

Máte otázky ohledně zahradničení, pěstování rostlin, zahradní techniky nebo čehokoliv jiného? Naši čtenáři a odborníci vám rádi poradí!

přejít do poradny →

Kalendárium

1. 12. 2025

Prosinec pouští do zahrady zimu: „Račte vstoupit, madam“

Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.

zobrazit další rady a tipy