Diskusní fórum

Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.

Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.

Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.

Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.

Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.

Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.

Neznámá odrůda jabloně

< zpět
Autor: Dana 2025-08-02 18:36:58

Dobrý den,

prosím o radu: můj pradědeček v Kácově nad Sázavou měl naroubovanou odrůdu velice chutných jablek, které označoval jako \"franzouzské\". Foto bohužel nemám, strom definitivně uhynul. Dužina byla na řezu bílá, slupka na jedné straně malinově červená a na druhé bílá, nikoliv žlutá s nápadnými drobnými tmavými tečkami. Jablka vydržela dlouho čerstvá, minimálně do Vánoc, nejdéle ze všech, a to jsme měli na zahradě spoustu odrůd (James Grieve, koženáče, matčino, soudky, citronky, ...). Budu moc vděčná za jakýkoliv podnět.
Děkuju moc předem.

Autor: Jana 2025-08-18 14:00:46

dobrý den,
nevím proč mne napadlo Gaskoňske šarlatové, když jsem četla vaši otázku. je to odrůda anglická, ne francouszká, ale popis by na ni mohl sedět. podívejte se na obrázky a popis. chut Gaskoně je velmi specifická, nedá se zaměnit za jiné, chutná skvěle.

Autor: Dana 2025-08-20 13:53:43

Dobrý den,

moc děkuji za tip. Dohledala jsem, že by to mohlo být Croncelské, ale podle Vašeho popisu, obrázků a odkazu na chuť to vypadá spíš na to Gaskoňské.

Autor: Hanka 2025-09-01 16:05:08

I mě podle popisu napadlo Gaskoyneho šarlatové. Chut má skutečně specifickou a pro mě je to nejoblíbenější odrůda se Zvonkovým. Ano je to \"mrcha\" co hodně trpí na moniliovou hnilobu plodů, takže když jsem jej loni vysadila na zahradu, počítám s tím, že budu muset uržet vzdušnou korunu a pečlivě likvidovat napadené plody, což dělám i ted u všech odrůd. Leč kdo si jednou Gaskońě zamiluje, věrný mu zůstane

Přidat odpověď

Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.

Nové vydání časopisu Zahrádkář

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Poradna

Máte otázky ohledně zahradničení, pěstování rostlin, zahradní techniky nebo čehokoliv jiného? Naši čtenáři a odborníci vám rádi poradí!

přejít do poradny →

Kalendárium

1. 12. 2025

Prosinec pouští do zahrady zimu: „Račte vstoupit, madam“

Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.

zobrazit další rady a tipy