Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.
Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.
Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.
Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.
Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.
Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.
| Autor: Martin | 2014-05-06 15:44:43 |
|
dobrý den |
|
| Autor: Ivan Dvořák ČZS | 2014-05-06 15:57:15 |
|
To otrhávání klíčků je motivuje k tvoření dalších klíčků a brambory obyčejně rychleji vadnou. Tak důsledně jsme to nikdy neřešili - jedovaté jsou klíčky, ne brambora, ze které rostou. Tedy otrhat a normálně oškrábat nebo dát ve slupce na vaření. Klíčí podle odrůdy, rané dříve, polorané později... v teplém sklepě klíčí dříve. Ve skladu, ve kterém se řídí jak teplota a vlhkost, tak i obsah a složení plynů se uchovávají déle "spící", nevím jestli u nás ale v zahraničí jsou povolené přípravky, které po jejich aplikaci omezují klíčení. Není to vždy nijak drsná chemie, jedna z variant je snad extrakt z kmínu. |
|
| Autor: Krása | 2014-05-07 17:11:13 |
|
Doporučuji nevařit ve slupce, neboť se tím v hlízách uchová více solaninu. Solanin je nejvíce v klíčcích pak místech v kde klíčky raší a také pod slupkou. Solanin je rozpustný ve vodě - sice málo, ale při vaření se částečně vyluhuje. Navíc se dá využít při vaření přídavek kmínu - nejlépe drceného, kmínová silice částečně solanin rozkládá tedy jeho složku alfa-chakonin nikoli alfa-sol ten je výrazně stabilnější, var ani jednu složku solaninu neničí. Výluh zvýšíte pokud budou brambory krájené na menší kusy. |
|
Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.