Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.
Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.
Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.
Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.
Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.
Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.
| Autor: petr | 2007-10-02 18:04:58 |
|
Dobrý den, mohl by jste mi poradit kdy a jak se roubuje ořešák, děkuji |
|
| Autor: Josef Zavřel | 2007-10-03 17:45:40 |
|
Dobrý den. Pane Petře, amatersky roubovat ořešák jako ostatní druhy ovoce nelze a nebo se zcela náhodným úspěchem. Ořešák se roubuje v ruce doslova v laboratorních podmínkách, kdy místo srůstu (roubovaná část) je po uložení do vlhkých pilin lokálně zahřívána v tmavé místnosti bez oken na +28-30 st.C při absolutní vzdušné vlhkosti. Celý proces se takto těžce popisuje. Proto roubovaný stromek stojí od 200Kc výše. Vím,že zahrádkář má velmi často k dispozici celou řadu semenáčků vlašského ořešáku a láká jej si je naroubovat. Ve velmi staré učebnici ovocnictví (tuším že z roku 1947) je popisováno i s vyobrazením roubování koncem dubna na kořenový krček těsně nad zemí kopulací a nebo do rozštěpu. Použit je krátký roub s vrcholovým pupenem (3 - 4cm dlouhý). Pokud máte chuť to zkusit, budete mít z případného náhodného úspěchu velkou radost. Hezký den. |
|
| Autor: Miloš Kožešník, ústředí ČZS | 2007-10-03 23:16:50 |
|
Vážený pane, nedomnívám se že i přes náročnost roubování ořešáku, byste to měl vzdát. Pokud máte semenáče jako podnož a zdroj roubů podívejte se do publikace Rukověť zahrádkáře 2007, kterou dostává každý člen ČZS zdarma v rámci členství. A pokud nejste člen, můžete si ji stáhnout z našich stránek jako .PDF soubor, odkaz najdete v menu vlevo. Nalistujte na str. 36 - text je slovensky, je od př. prof. Ing. Ivana Hričovského DrCs. předsedy Sloveského zväzu záhradkarou, to je i zárukou jeho odborné kvality. Věřím, že při dostatečné pečlivosti a více exemplářích nakonec nejaký roubovanec získáte. Přeji příjemné zážitky při zahrádkářském pokusničení, znám ten pocit - stát nad vlastnoručně vypěstovanou - vyrobenou rostlinou u které vím, že to nebylo jen tak něco jednoduchého. |
|
| Autor: Mirek | 2010-12-30 22:25:07 |
|
Dobrý den. |
|
| Autor: Matejsek Jaroslav | 2011-01-03 23:57:43 |
|
Hezký večer pane Mirku. Nevyzkoušené je nepoznané. |
|
| Autor: Mirek | 2011-02-17 21:18:24 |
|
Děkuji za rady pane Jaroslave. Co se týče uvedené knížky, tak na ni mám zálusk již dlouho. Bohužel seznat ji je problém. Roubovat budu až na konci března. Jelikož se ve školkách roubované místo nahřívá a doma je to přece jen problém, zkusím rostliny po naroubování přenést k radiátoru pod okno. Tam bych lehce mohl dosáhnout teploty kolem 30°C i vlhkost, a tak bych mohl dosáhnout lepších podmínek pro srůst. Pokud by rouby začaly rašit Dal bych je již na parapet, aby měly co nejvíce světla. Uvidím, zda se mi ze šesti pokusů nějaký zdaří. Jediné v čem nemám ještě jasno je způsob roubování - kopulace, ang. kopulace či jak je uvedeno v zahrádkáři - do rozštěpu. |
|
| Autor: Bedřich | 2013-03-10 22:05:53 |
|
Dobrý den, |
|
| Autor: Zuzana | 2016-04-14 12:01:35 |
|
Dobrý den, |
|
| Autor: Lenka | 2016-05-20 08:50:07 |
|
Dobrý den, to by mne tedy také zajímalo...máme na zahradě ořešák s velmi tvrdými nerozbitnými ořechy a je mi líto ho porazit, dal by se ořezat naroubovat?A čím? |
|
| Autor: Helena Nováková | 2017-06-05 06:57:06 |
|
Dobrý den,rada bych si koupila ořešák naroubovaný,jaky nejmenší stromek lze dostat a kde ho můžu koupit? |
|
| Autor: Ivan Dvořák ČZS | 2017-06-05 08:52:29 |
|
Nevím, co myslíte tím co nejmenší. I hodně malý stromek ořešáku naroste do velkých rozměrů. Nejmenší by byl roubovanec, nebo jednoletý špičák (roubovanec). |
|
Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.