Diskusní fórum

Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.

Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.

Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.

Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.

Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.

Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.

roubování

< zpět
Autor: petr 2007-10-02 18:04:58

Dobrý den, mohl by jste mi poradit kdy a jak se roubuje ořešák, děkuji

Autor: Josef Zavřel 2007-10-03 17:45:40

Dobrý den. Pane Petře, amatersky roubovat ořešák jako ostatní druhy ovoce nelze a nebo se zcela náhodným úspěchem. Ořešák se roubuje v ruce doslova v laboratorních podmínkách, kdy místo srůstu (roubovaná část) je po uložení do vlhkých pilin lokálně zahřívána v tmavé místnosti bez oken na +28-30 st.C při absolutní vzdušné vlhkosti. Celý proces se takto těžce popisuje. Proto roubovaný stromek stojí od 200Kc výše. Vím,že zahrádkář má velmi často k dispozici celou řadu semenáčků vlašského ořešáku a láká jej si je naroubovat. Ve velmi staré učebnici ovocnictví (tuším že z roku 1947) je popisováno i s vyobrazením roubování koncem dubna na kořenový krček těsně nad zemí kopulací a nebo do rozštěpu. Použit je krátký roub s vrcholovým pupenem (3 - 4cm dlouhý). Pokud máte chuť to zkusit, budete mít z případného náhodného úspěchu velkou radost. Hezký den.

Autor: Miloš Kožešník, ústředí ČZS 2007-10-03 23:16:50

Vážený pane, nedomnívám se že i přes náročnost roubování ořešáku, byste to měl vzdát. Pokud máte semenáče jako podnož a zdroj roubů podívejte se do publikace Rukověť zahrádkáře 2007, kterou dostává každý člen ČZS zdarma v rámci členství. A pokud nejste člen, můžete si ji stáhnout z našich stránek jako .PDF soubor, odkaz najdete v menu vlevo. Nalistujte na str. 36 - text je slovensky, je od př. prof. Ing. Ivana Hričovského DrCs. předsedy Sloveského zväzu záhradkarou, to je i zárukou jeho odborné kvality. Věřím, že při dostatečné pečlivosti a více exemplářích nakonec nejaký roubovanec získáte. Přeji příjemné zážitky při zahrádkářském pokusničení, znám ten pocit - stát nad vlastnoručně vypěstovanou - vyrobenou rostlinou u které vím, že to nebylo jen tak něco jednoduchého.

Autor: Mirek 2010-12-30 22:25:07

Dobrý den.
Mám v květináčích několik semenáčů ořešáku a rád bych je zkusil naroubovat. Chtěl bych vědět, zda počkat až do předjarního období, či je naroubovat již nyní. Četl jsem si článek v Rukověti zahrádkáře a tak jsem si promyslel postup, kterým bych chtěl postupovat - tedy - přenesl bych si semenáče do kotelny počkal bych až začnou rašit a narouboval bych je anglickou kopulací. Následně bych do každého květináče položil misku s vodou a roubovance bych i s květináčem zakryl sáčkem a zagumičkoval - pro zvýšení vlhkosti. Teplota v kotelně se pohybuje stabilně mezi 20-24°C. Byl by takový postup možný. Děkuji za případné odpovědi.

Autor: Matejsek Jaroslav 2011-01-03 23:57:43

Hezký večer pane Mirku. Nevyzkoušené je nepoznané.
Způsobů roubování, nebo očkování ořešáků je mnohem více, jakož i termínů roubování a zahřívání roubovanců. Možná by bylo vhodné, aby jste si ještě přečetl podrobnější popisy různých způsobů roubování v knize OŘEŠÁK A JEHO PĚSTOVÁNÍ , Šobek Josef 1958, str. 160-170. Domnívám se, že vysazené podnože ořešáků v květináčích a roubované po narašení, by měly být umístěny na světlo, nikoliv do tmavé kotelny, která možná nemá ani okno (nevím jakou máte kotelnu). Pokud nemáte skleník, pařeniště, nebo přenosný hangárek, bylo by možné roubovance umístit na okno v teplé místnosti. Ořešák je hodně náročný na světlo. Rouboval bych raději později (koncem března až začátkem dubna) za podobných podmínek, jako se roubují citrusy. To znamená chránička nad roubem , přes ni mikrotenový sáček, nebo úzký mikrotenový rukávec uzavřený úvazkem v horní části a připevněný úvazkem ke květináči. Sáček, nebo rukávec musí být delší, aby se ve spodní části (nad spodním úvazkem) mohla vytvořit jakási kapsa, do které po připevnění mikrotenového krytu injekční stříkakou doplníme destilovanou vodu ke zvýšení vzdušné vlhkosti. Asi po 3 týdnech až rouby naraší, můžeme postupně vzdušnou vlhkost snižovat. Nejprve tak, že odstřihneme jeden růžek sáčku v horní části. Důležité je použít kvalitní štěpařský vosk, který nepálí a neproniká hluboko do dřeva, jako dnes prodávané některé nekvalitní vosky. Vyzkoušený a kvalitní je štěpařský vosk JENTEN. Místo štěpařského vosku lze použít rozehřátý parafín. Roubování v ruce ( v prosinci až v lednu ) probíhá za jiných podmínek, roubovanci zahřívané ve vlhkých pilinách po dobu asi 3 týdnů a teplotě 26 až 27 stupňů C nepotřebují ke srůstání světlo. Problematika je náročná a nelze na ni takto v krátkosti podat vyčerpávající odpověď. Přeji Vám úspěch a radost z podařené práce.

Autor: Mirek 2011-02-17 21:18:24

Děkuji za rady pane Jaroslave. Co se týče uvedené knížky, tak na ni mám zálusk již dlouho. Bohužel seznat ji je problém. Roubovat budu až na konci března. Jelikož se ve školkách roubované místo nahřívá a doma je to přece jen problém, zkusím rostliny po naroubování přenést k radiátoru pod okno. Tam bych lehce mohl dosáhnout teploty kolem 30°C i vlhkost, a tak bych mohl dosáhnout lepších podmínek pro srůst. Pokud by rouby začaly rašit Dal bych je již na parapet, aby měly co nejvíce světla. Uvidím, zda se mi ze šesti pokusů nějaký zdaří. Jediné v čem nemám ještě jasno je způsob roubování - kopulace, ang. kopulace či jak je uvedeno v zahrádkáři - do rozštěpu.

Autor: Bedřich 2013-03-10 22:05:53

Dobrý den,
prosím o radu, koupil jsem pozemek s nespočtem různých samovolně vyrostlých stromků ve věku do cca 15 let. Většinu jsem vytrhal, ale nechal jsem tam pár ořešáků. Avšak plody jsou malé... Tchán má ořešák, který má krásné velké ořechy. Mám vzpomínku na dětství, kdy otec ořezal větve z jabloně, která mu nechutnala a za odchlíplou kůru vložil pár větviček z chutných jabloní, teď už to jsou mohutné haluze na podzim ovalené jabkama. Funguje tento způsob roubování i u ořechů? Dá se cca 10 let starý stromek naroubovat tak že za kůru na uřezané větve vložím větvičku? Děkuji za odpověď a za radu.

Autor: Zuzana 2016-04-14 12:01:35

Dobrý den,
Mám takový šílený dotaz neví někdo zda se dá naroubovat něco jiného na ořech,mám jich na zahradě několik a je mi líto je vykopat. Děkuji za experimentální názory a podněty.

Autor: Lenka 2016-05-20 08:50:07

Dobrý den, to by mne tedy také zajímalo...máme na zahradě ořešák s velmi tvrdými nerozbitnými ořechy a je mi líto ho porazit, dal by se ořezat naroubovat?A čím?
moc moc děkuji také za radu..

Autor: Helena Nováková 2017-06-05 06:57:06

Dobrý den,rada bych si koupila ořešák naroubovaný,jaky nejmenší stromek lze dostat a kde ho můžu koupit?

Děkují za radu,Nováková Helena

Autor: Ivan Dvořák ČZS 2017-06-05 08:52:29

Nevím, co myslíte tím co nejmenší. I hodně malý stromek ořešáku naroste do velkých rozměrů. Nejmenší by byl roubovanec, nebo jednoletý špičák (roubovanec).
Obecně ořešáky jsou stromy s velkou korunou, některé odrůdy jsou bujnější, jiné rostou umírněněji. Asi nejvíce by Vám řekl pan Vaněk ze Stakor, kde roubují a pěstují mnoho různých odrůd a také o nich dost vědí. www.oresaky-vanek.cz

Přidat odpověď

Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.

Nové vydání časopisu Zahrádkář

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Poradna

Máte otázky ohledně zahradničení, pěstování rostlin, zahradní techniky nebo čehokoliv jiného? Naši čtenáři a odborníci vám rádi poradí!

přejít do poradny →

Kalendárium

1. 12. 2025

Prosinec pouští do zahrady zimu: „Račte vstoupit, madam“

Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.

zobrazit další rady a tipy