Diskusní fórum

Diskusní fórum – otázky a odpovědi – je otevřené, bez registrace a je částečně moderované.

Na dotazy odpovídají pracovníci ústředí Českého zahrádkářského svazu nebo spolupracující odborníci, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Některé dotazy však zodpovědět nelze; buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální. V každém případě doporučujeme hledáním ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.

Pro poptávku a nabídku nekomerčního charakteru využijte bezplatnou inzerci.

Právní dotazy ve fóru neodpovídáme. Pro řešení právních sporů disponuje Český zahrádkářský svaz právní poradnou a to zdarma, pokud se jedná o spor v základní organizaci ČZS při zahrádkářské činnosti.

Prosíme, buďte věcní a korektní. Vyhrazujeme si právo nevhodné dotazy a odpovědi nebo reakce z fóra odstraňovat. Za nevhodné zpravidla pokládáme i ty, které obsahují prvky obchodního sdělení, jako je například odkaz na e-shop.

Pokud chcete do textu vložit svůj e-mail, doporučujeme nahradit symbol @ slovem. Aspoň zčásti tak ochráníte svou e-mailovou schránku před nevyžádanou poštou.

Hrušky hnijící uvnitř II

< zpět
Autor: Jozef 2011-08-30 10:57:34

Dobry den,
rovnaka tema tu uz bola, avsak mam dalsie otazky. Pripojil som ich uz davnejsie k povodnej teme, ale zostali bez povsimnutia, tak skusim zalozit novu temu.

Su taketo hrusky vhodne na konzumaciu (vid. obrazok), ak sa hneda vodnata cast vyreze?
Posledny vikend som nacistil zopar kil hrusiek, medzi nimi aj taketo, ktore som len obrezal (pod natlakom rad okolia), rozvaril v hrnci, prepasiroval a vysledny produkt vysterilizoval v poharoch.
Osobne mi prierez hrusky na obrazku evokuje v laickej mysli slovo hniloba.
Vopred dakujem za odbornu odpoved.

Jozef

Připojený obrázek: Hrušky hnijící uvnitř II
Autor: Miloš Kožešník, ústředí ČZS 2011-09-09 16:38:58

Dobrý den, o hnilobu se v tomto případě ještě nejedná, spíš jde o rozklad pletiva tím, že je již přezrálé, ale pochody které v něm probíhají se nedají přesně odhadnout. Některé plody se nechají konzumovat i silně přezrálé i při silném infekčním tlaku plísní - např. hrozinky uschlé přímo na keřích jsou plné kvasinek a pro konzum nemusí být závadné, podobně se můžete setkat se zaschlými švestkami na stromě - jsou zcvrklé, ale nejsou zkažené - chuťí připomínají med. U hrušek je rozpad pletiva při zrání dost rychlý a na obrázku je jen počátek, domnívám se že nemusí být chutné, ale zdravotně závadné asi ještě nebudou. Kvašení či hniloba by se projevila na ztrátě sladké chuti - při infekci by se odčerpaly nejdříve nejpřístupnější živiny = cukr.

Přidat odpověď

Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde, prosím, neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu »
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)
Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do sekce inzerce, z tohoto fóra budou odstraněny.

Nové vydání časopisu Zahrádkář

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Poradna

Máte otázky ohledně zahradničení, pěstování rostlin, zahradní techniky nebo čehokoliv jiného? Naši čtenáři a odborníci vám rádi poradí!

přejít do poradny →

Kalendárium

1. 12. 2025

Prosinec pouští do zahrady zimu: „Račte vstoupit, madam“

Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.

zobrazit další rady a tipy