
Až tucet týdnů trvá předpěstovat kapie k výsadbě
17. 12. 2022Pravá kapie je paprika v botanické zralosti červená. Má plochý plod s pevnou stěnou. Hodí se k nakládání, konzervaci a sterilaci.
Kdo si oblíbil nakládané beraní a kozí rohy, nejspíš ví o vzhledových i chuťových rozdílech mezi těmito skupinami štíhlých paprik.
Kozí rohy se v porovnání s beraními vyznačují dlouhým úzce trojúhelníkovitým tvarem, silnější stěnou a hladkým nebo jen velmi lehce zvrásněným povrchem plodu. Ten bývá mírně zahnutý. Po konzervaci zůstávají kozí rohy poměrně pevné.
Beraní rohy mají plody na povrchu zvrásněné, typicky zkřivené až zatočené. Jejich název tvar paprik vystihuje; takové jsou i skutečné beraní rohy. Dužnina je tenká a po konzervaci měkká.
Pojďme si představit některé z odrůd.
Raná až středně raná odrůda sladké papriky typu kozího rohu, je určena pro studené rychlení, v teplých oblastech i pro polní pěstování s oporou.
Plody jsou hladké, dlouze úzce trojúhelníkovité, dvoukomorové s velmi mělkou stopeční jamkou. Barva plodu je v technologické zralosti žlutozelená, v botanické zralosti jasně sytě červená s výrazným leskem.
Rostliny jsou vysoké s vysokou násadou plodů, právě proto je dobré odrůdu podélně vyvazovat. Odrůda je vhodná ke konzervaci celých rostlin.
Velmi raná až raná, velmi plodná odrůda sladkého beraního rohu se hodí k pěstování na poli i ve skleníku.
Plod je středně dlouhý, povrch silně zvrásněný, slabě lesklý, bez stopeční jamky. Barva plodu v technické zralosti je středně zelená, v botanické zralosti světle až středně červená.
Raná odrůda pálivé papriky typu kozího rohu je určena pro studené rychlení a v teplých oblastech i pro polní pěstování s oporou. Plody jsou hladké, dlouze úzce trojúhelníkovité, dvoukomorové.
Barva plodu je v technologické zralosti žlutozelená, v botanické zralosti jasně sytě červená s výrazným leskem.
Rostliny jsou vysoké s vysokou násadou plodů, doporučujeme podélné vyvazování. Obsah capsaicinu je 10–30 tis. SHU.
Velmi raný pálivý beraní roh pro studené rychlení i polní pěstování má plody v technické zralosti středně zelené. V botanické zralosti jsou jasně sytě červené. Hodí se ke konzervaci celých plodů v technické i botanické zralosti. Obsah capsaicinu je 5–10 tis. SHU.
Okrasná pálivá paprička pro drobné pěstitele je určena pro pěstování na poli a na balkonech ve větších nádobách. Plody rostou svisle, jsou dlouhé a úzké, v technologické zralosti tmavě zelené, v botanické zralosti červené. Rostlina je středně vysoká, vyvazování není nutné.
Všechny představené odrůdy jsou vhodné i pro pěstování v nádobách. Odrůdy Sora a Harriet se dobře hodí také pro vyštipování a vertikální vyvazování.
Foto autor
Doba zakořeňování přezimovaných hlíz begonií je přibližně 3 až 4 týdny. Výhodné je předklíčení na sucho při teplkotě 15-20 °C a ve tmě. Zhruba po týdnu se objeví na plošší straně malé puky. Hlízky opatrně očistíme od starých zbytků kořenů a vysadíme.
Mám laický dotaz: co to je technická a botanická zralost, kdy sklízet a jíst a kdy konzervovat? Děkuji
V textu je odkaz do zahrádkářského slovníku na vysvětlení různých fází zralosti.
Technická zralost-plod je již zralý vhodný ke konzumaci. Botanická zralost-plod má výraznou barvu a chuť, semena jsou vyzrálá budou kličivá.
Moc děkuji za rychlou a přesnou odpověď! Krásné Vánoce!