Barevný a zdravý mangold: listová zelenina pro špenát i polévku
13. 4. 2021Mangold patří k cenným druhům listové zeleniny. Rozlišujeme mangold listový, jenž má bohaté, bublinaté a velké listy, a mangold řapíkatý se zesílenými řapíky.
Samozřejmě také zaléváme. Koncem června sbíráme první zralé plody z prvních výsadeb rajčat. Vysévat naopak můžeme pekingské zelí.
Rajčata, cukety a papriky pravidelně zavlažujeme a přihnojujeme jednou týdně kompletním hnojivem.
S vhodným výběrem pomůže označení, pro kterou fázi vývoje plodiny je hnojivo určeno, zda pro růst, květ či plod.
Pro tyčková rajčata je nejdůležitější prací zaštipování čili vylamování zálistků a vyvazování hlavní lodyhy, všechny boční větve pravidelně odstraňujeme. Ve skleníku růst rajčat ukončíme nad 8–10 vijanem.
Těsně před začátkem zrání odstraníme všechny listy, které se dotýkají půdy.
Opylení podpoříme, když rostlinami odpoledne po slunečním dnu lehce zatřepeme.
Při pěstování rajčat ve skleníku nesmíme zapomenout, že ke zdárnému opylení a nasazení dochází jen při pohybu květů, který nejsnadněji zajistíme větráním (průvan rajčatům na rozdíl od papriky a okurek nevadí).
První prací po uchycení paprik, je odstraňování předčasně nasazených plůdků, které u slabě rostoucích rostlin po 14 dnech opakujeme. Jakmile jsou rostliny 25–30 cm vysoké, vyvazujeme je natažením motouzu po obou stranách řádku k oporám (kůly, dráty apod.) asi 15 cm pod vegetačním vrcholem. Další motouzy natahujeme vždy, jakmile rostlinky povyrostly o dalších 15–20 cm. Plevelů se zbavíme okopávkou a pletím. Zavlečení viróz se bráníme okamžitým ničením přenašečů (mšic, třásněnek, křísků).
U okurek hadovek pokračujeme v navádění a řezu – vyštipovaní bočních výhonků. Od 4.–5. nodu zaštipujeme boční letorosty už za prvním listem, u odrůd s krátkými plody až za druhým listem. Odplozené boční letorosty odstraňujeme.
Po dosažení výšky vedení rostlinu zaštípneme a horní dva letorosty necháme volně růst dolů. Boční letorosty opět za prvním listem zaštipujeme.
U okurek je důležitá dostatečná výživa dusíkem. Pokud nám mladé plody zasychají od špičky, ve většině případů je problémem přisušení nebo nedostatečná výživa dusíkem. Vhodné je k plnohodnotnému hnojivu přidávat ledek nebo močovinu.
Abychom se vyvarovali nepříjemnostem se škůdci (svilušky, třásněnky), je možné preventivně ošetřovat rajčata, papriky i okurky postříkem kapalným foliárním hnojivem s obsahem bóru. Zlepšuje výživu rostlin bórem a obsahuje 4,2 % pomerančového oleje lisovaného za studena, který zajišťuje přilnavost a rovnoměrné rozmístění hnojiva na listové ploše. Tím také omezuje výskyt mšic, molic a svilušek na rajčatech a paprikách, u okurek také padlí a třásněnek. Na savé a žravé škůdce účinkuje po třech aplikacích.
Pokud jsme si ve skleníku předpěstovávali sazenice salátů a zelí, vysadíme předpěstované sazenice na venkovní záhony.
Milovníci pekingského zelí mohou ve skleníku začít předpěstovávat první sazenice pro časnou výsadbu. Při časných výsevech je však nebezpečí předčasného vybíhání do květu, zvlášť při nízkých jarovizačních teplotách. Nebezpečí vykvétání můžeme při tomto způsobu pěstování minimalizovat předpěstováním sadby při vyšší teplotě (optimálně 20 °C) až do stadia 8–10 pravých listů. Minimální noční teplota by neměla klesnout pod 15 °C. Sadbu neotužujeme!
Druhým předpokladem úspěchu časného pěstování pekingského zelí je volba odrůdy vhodné pro tento způsob pěstování. Například ybridní odrůda Manoko F1 vyniká odolností k vybíhání do květu. Je rezistentní k plísňovým onemocněním. Hodí se pro letní a podzimní pěstování i pro nejranější sklizně.
Rostliny vysazujeme na venkovní záhonek, jakmile dosáhnou 8–10 pravých listů. Soudkovité hlávky jsou husté, krátké, světle zelené barvy.
Foto a schéma autor
Poměrně velkému zimnímu nedostatku světla, které je důležitým růstovým a vývojovým faktorem pro řadu pokojových rostlin, přizpůsobíme především zálivku.