Chutný posel jara? Kdo jiný než medvědí česnek

10. 3. 2022

Když se na trzích a v obchodech objeví medvědí česnek, je víc než jasné, že jaro, na které se po zimě tak těším, je tu.

Bohužel se ze sbírání listů medvědího česneku v lužních lesích pomalu stává národní sport, až se ochránci přírody začínají ozývat, že už je toho příliš.

Pokud máte právě hrst listů medvědího česneku po ruce a přemýšlíte, kam s ním, nabízíme malou inspiraci,  jak ho použít a užít si ho na talíři, než vykvete a bude po kulinárních zážitcích.

Skoro by se zdálo, že se medvědí česnek objevil v popředí zájmu až v poslední době. Nenechme se ale zmást. Vyhledávali ho už naši předci. Až nyní se ale začíná pěstovat komerčně ve velkém, protože jeho obliba rychle stoupá.

Zelený koberec z medvědího česneku v lužním lese

Medvědí česnek v lese, foto Shuuterstock

Kam na něj

Medvědí česnek je vytrvalá bylina. Nejčastěji roste v lužních lesích, či podél potoků. Nicméně na jeho pěstování v domácích podmínkách nic není. Nemusíme mu poskytnout zrovna lužní les. Stačí polostín a hlavně dostatek vláhy především v létě, kdy už z něj nad zemí není moc vidět.

Na talíř patří medvědí česnek už jen pro svůj půvabný název. Jeho zelené listy sice vypadají, jakoby patřily konvalinkám, jejich vůně nás však snadno přesvědčí, že s touto jedovatou kráskou nemají vůbec nic  společného.

Nať medvědího česneku je nejlepší v dubnu a květnu, kdy obsahuje nejvíce aromatických a léčivých látek. A pokud ho v blízkém lese neobjevíme, můžeme si ho koupit třeba na farmářských trzích, protože i tam bývá k sehnání.

Medvědí česnek má sytě zelené listy

Listy medvědího česneku

Obohatí vaření, prospívá našemu tělu

Listy medvědího česneku díky obsahu zvláštní silice voní a chutnají jak jinak, než po česneku. Trochu palčivě, trochu štiplavě, v každém případě ale ne tak silně jako běžný česnek. Prý si na jeho listech rádi pochutnávají medvědi. Odtud jeho nezapomenutelné pojmenování. Jako všechna jarní zelenina, i medvědí česnek umí obohatit vaření o čerstvé vitaminy a jód. Má také blahodárné účinky na naše zdraví:

  • pročišťuje trávení a podporuje chuť k jídlu
  • pomáhá při jarním nachlazením a v boji proti ateroskleróze
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • napomáhá při detoxikaci organismu
  • čerstvé rozemnuté listy lze použít také zevně – mají antibakteriální a antimykotické účinky

Medvědí česnek v kuchyni

Když si medvědí česnek přineseme domů, důkladně jej opereme a přebereme. Pozor zejména na broučky a malé šnečky. Nejsme totiž jediní, kdo má o tyhle listy eminentní zájem. Dál pak už jen stačí listy nasekat a nasypat na čerstvý chleba s dobrým máslem. Svědčit mu budou stejně, jako plátky kedlubny nebo ředkviček. Ideální jarní svačina je na světě.

Tip: Jako bylinkový přídavek do salátu je medvědí česnek jednoznačně výborným nápadem. Udělejte si svůj oblíbený listový salát s běžnou octovo-olejovou zálivkou a natrhejte do něj pro ozvláštnění pár lístků medvědího česneku.

Pokud si však chceme medvědí česnek vychutnat s teplým jídlem, hodí se vědět, jak jemné aroma úplně nezničit, jak zachovat svěží zelenou barvu a ve kterých jídlech mu to bude slušet nejvíc. Jeden by řekl, že medvědímu česneku svědčí stejné zacházení jako s listovým špenátem. A ono v podstatě ano, ale spíše jako zacházení s baby špenátem, který je křehčí a jemnější.

Pesto z listů česneku medvědího

Čerstvé listy česneku medvědího se hodí na chleba i na přípravu pesta; foto Shutterstock

Další kulinářská inspirace

Medvědí česnek jako příloha k masu (obdoba špenátu)

Medvědí česnek necháme kratičce spařit na páře. Čím méně tepelné úpravy, tím lépe. Poté osolíme, opepříme a podáváme.

Pokud bychom chtěli medvědí česnek ve smetanové omáčce, podobně jako se připravuje špenát, začneme omáčkou a až nakonec do ní přidáme medvědí česnek jen zavadnout.

Pikantní zálivka (na salát, pečenou zeleninu i k pečenému masu)

Jak na pikantní, až  štiplavou krémovou zálivku? Do mixéru vložíme  200 g zakysané smetany a 50 g opláchnutých a vysušených listů medvědího česneku. Společně rozmixujeme dohladka. Nakonec přidáme 50 g pravé fety (můžeme použít i náhradní balkánský sýr, dávkujeme opatrně, je příliš slaný) a znovu rozmixujeme. Čím déle se zálivka mixuje, tím je štiplavější. Pokud se chceme výrazné česnekové chuti vyhnout, stačí použít předem krátce spařené a zchlazené listy medvědího česneku.

Foto Shutterstock a autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 7. 2022

Kdy probírat hrozny, aby vzrostla kvalita bobulí vinné révy

Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x