Kostivalové kořeny mají největší léčebnou sílu brzy na jaře

19. 2. 2020

Kostival lékařský, lidově nazývaný volský jazyk, medunice, svalík větší, černý kořen, kobylí mléko, používali léčitelé už od středověku k léčbě zlomenin, natržených svalů, pohmožděnin a výronů.

Také jsou známy dobré výsledky při léčbě parodontózy a špatně se hojících ran. Léčivá je v podstatě celá rostlina, ale nejvyužívanější částí je kořen kostivalu. Ten vyryjeme ze země vidlemi, buď pozdě na podzim, když už žloutnou a uvadají listy na rostlině, nebo brzy na jaře před začátkem vegetace. To mají kostivalové kořeny v sobě největší léčebnou sílu.

Rostlina obsahuje silice, alkaloidy, třísloviny a především alantoin, ten podporuje tvorbu buněk a regenerační procesy ve tkáních.

Příprava kostivalové tinktury

Příprava kořene kostivalu lékařského (Symphytum officinale) k louhování v alkoholu

Tinktura na potírání revmatických kloubů a bolavých zad

Očištěný, nakrájený kořen dáme do sklenice a zalijeme 40% alkoholem (1 : 9). Může být žitná nebo slivovice. Sklenici uzavřeme, postavíme na slunce nebo na teplé místo a necháme 14 dnů louhovat. Občas obsah sklenice zamícháme nebo protřepeme. Také se dají pokrájené kořeny nasypat do sklenice a zalít bez odměřování množství až po okraj alkoholem.

Tekutinu ztmavne. Po 14 dnech ji slijeme do menších lahviček a uložíme v lednici. Tinktura získává odležením na účinnosti. Při potížích potíráme bolavá místa 2krát denně.

Regenerační mazání podle léčitele Váni

50 g strouhaného kostivalového kořene vaříme 5 minut v 0,5 litru vody. Po zchladnutí přilijeme 0,5 litru 40% alkoholu a necháme několik dnů odstát. Pak vše rozmixujeme a přecedíme přes plátno. Uchováváme v ledničce a při potížích masírujeme 3x denně bolavá místa.

Mast – kořen louhovaný v sádle

250 g sádla, 5–6 kořenů nakrájíme na kousky, přidáme do rozpuštěného sádla a chvíli pražíme. Necháme přes noc stát. Druhý den opět zahřejeme a přecedíme. Vzniklou mast uložíme v chladu.

Obklady

Usušené kořeny kostivalu umeleme a smícháme s vroucí vodou na hustší kaši. Přidáme trochu oleje a dobře zamícháme. Naneseme na kousek látky a přiložíme na 20 minut na bolavé místo. Navrch přikryjeme teplým froté ručníkem.

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x