Mrkev a karotka: Jak a kdy je vysévat, podle čeho vybírat

17. 3. 2021

Mrkev lze pěstovat prakticky od nížiny do hor. Svědčí ji vzdušné stanoviště. Na lehkých půdách vytváří nejlépe a bez deformací kořeny odpovídající tvarem vybrané odrůdě.

V těžkých, jílovitých půdách jsou kořeny naopak velmi často rozvětvené a deformované.

Mrkev vyžaduje půdu ve staré půdní síle, seje se tedy druhý rok po hnojení hnojem v tzv. druhé trati. Přímé hnojení chlévskou mrvou, ale i rozloženým hnojem je nevhodné, protože podporuje praskání kořenů, zhoršuje skladovatelnost a zvyšuje riziko napadení pochmurnatkou mrkvovou.

Karotka napadená pochmurnatkou

Karotku odrůdy Rondo napadla pochmurnatka mrkvová. Spolehlivou ochranou před škůdcem je kryt z netkané textilie.

Kdy, jak a čím sejeme mrkev

Pro časnou sklizeň raných odrůd, obyčejně karotek, vyséváme co nejdříve. To znamená hned, jakmile jaro vytlačí zimu: Půda už se nemaže, hezky se s ní pracuje, vyzrála do nové sezony.

Ruční výsev usnadní výsevní pásky, v nichž už jsou semínka umístěna v odpovídající vzdálenosti. Při výsevu z ruky dbáme na řídké setí, je škoda nasít semena nahusto a pak mrkev muset protrhávat ještě v době, kdy se kořeny nedají jíst, jsou maličké. A také se to prodraží.

Když si spočtete, kolik dáváte za osiva, kolik práce je s tím, aby semínka z ruky padala řídce, nejspíš také dojdete k poznání, že se vyplatí pořídit si nějaký ruční secí strojek. Strojek dodrží i správnou hloubku setí, na kterou je nastaven, což je u mrkve 1,5–2 cm.

Oranžové mrkve, jedna bílá

Pozdní mrkve narůstají až do podzimu. Občas se mezi nimi objeví nějaká s bílým kořenem, který připomene dávné předky této zeleniny. Kulturní forma mrkve vznikla křížením planých mrkví rostoucích ve Střední Asii, které měly slabé kořeny. Zajímavé je, že plané mrkve v Evropě byly ponejvíce bílé, zatímco ty asijské byly barevné. Odrůdy mrkve moderního typu, jak je známe dnes, byly vyšlechtěny až na přelomu 16. a 17. století.

Závlaha, kypření, zakrytí

Pro další vývoj je nutný dostatek vláhy. Prakticky až do doby, než je porost 2–3 cm vysoký, nesmí půda do hloubky výsevu proschnout.

Při časném setí, kdy je půda ještě studená, rostliny s klíčením a rašením váhají. Trvá jim to i měsíc, než se ukážou. Abychom věděli, kde řádek je, přidáme k osivu mrkve několik semínek ředkvičky. Usnadníme si tak opatrné kypření půdy; už za týden bude výsev mrkve viditelně označen.

Podmínky pro klíčení a růst vylepšíme bílou netkanou textilií, kterou záhon přikryjeme. Udrží nad porostem teplo, brání rychlému vysychání půdy i přístupu škůdci – nalétající pochmurnatce mrkvové. Na porostu může kryt zůstat až do sklizně. Propustí vodu z konve nebo hadice i déšť.

Odrůda karotky Rondo

Rondo, odrůda s velmi krátkou vegetační dobou. Odrůdy typu Parise Market se pěstují možná sto let.

Kterou mrkvičku sít

Mrkve a karotky se šlechtí více než pět století, odrůd je obrovské množství. Chceme-li mrkev lahodnou, ke sklizni ze záhonu rovnou do pusy, sejeme rané karotky, které mají dobu vegetace od výsevu do sklizně kratší než 100 dní.

  • Snad nejkratší vegetační dobu (okolo 80 dní) mají odrůdy typu Paris Markt. Tvarem kořene připomínají špunt a v Česku jsou zastoupené odrůdou Rondo.

Chceme-li mít mrkev na uskladnění a kuchyňské zpracování, sejeme polorané až pozdní odrůdy podle toho, kdy mrkev potřebujeme. Pozdní odrůdy jsou nejvýnosnější, dobře se skladují, například ve vlhkém písku, ale i volně v dostatečně vlhkém sklepě.

Co nám mrkev dává

Na vlákninu se vážou těžké kovy, které se dostanou do střev.

Mrkev je zdroj karotenu beta, vlákniny, cukrů, minerálních látek, vitamínů C, E, vitamínů skupiny B .

Karoten je pro lidské tělo lépe přijatelný po tepelné úpravě mrkve. Je rozpustný v tucích, takže je dobré dusit nebo vařit mrkev se zdrojem tuku, například s masem, nebo si alespoň omastit brambory, ke kterým dušenou mrkev podáváme.

Také mrkvička nastrouhaná s kapkou citronové šťávy a nějakého rostlinného oleje dodá tělu, co v ní je.

Mrkev vydrží přes zimu ve vlhkém písku

Ve vlhkém písku je mrkev dobře uložená a během zimního uskladnění snadno kontrolovatelná

Jak mrkev uchovat na zimu

Pokud nejsou v zahradě hryzci a myši, může mrkev zůstat na záhoně. Uskladňujeme ji ve studeném, vlhkém prostoru, podobně jako jablka nebo brambory. Před uložením ji podle potřeby jemně omyjeme a osušíme.

Horší a poškozené mrkve můžeme hned po sklizni usušit a nadrtit do koření nebo je například v kostičkách zamrazit.

Mrkev také dost dlouho vydrží i ve spodní zásuvce moderních chladniček.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 7. 2022

Kdy probírat hrozny, aby vzrostla kvalita bobulí vinné révy

Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x