Slivoň

Botanický taxonomický rod slivoň (Prunus) zahrnující v sobě pomologicky nejvýznamější „modré peckoviny„, tedy vlastní slivoně – pravé švestky, pološvestky, slívy, renklódy a mirabelky, (dále myrobalány, durancie a špendlíky). Do tohoto rodu řadíme ale také tzv. „peckoviny červené“ (třešně a višně), dále zástupce teplomilných peckovin (broskvoně a meruňky), některé skořápkoviny (mandloň) a mnoho okrasných druhů (sakury a myrobalány), včetně naší domácí trnky (Prunus spinosa). 

Kalendárium

15. 7. 2024

Průklest třešně: letní výchovný řez, nebo jarní zmlazení?

Třešně nevyžadují velký a pravidelný řez, ale je dobré držet jejich tvar nižší, abychom neměli problémy se sklizní. Jejich korunky jsou řidší a plodí na dvouletém a starším dřevě z tzv. kyticových pupenů.

zobrazit další rady a tipy