Výsadbu a řez rybízu přizpůsobte druhu, aby úroda byla pěkná

23. 2. 2021

V předjaří nás už od února zahrada volá, že potřebuje péči. Tak ji vyslyšme a vzpomeňme si například, že můžeme vhodným řezem prospět rybízům.

Připomeňme si hned i to, že výsadba černého a červeného rybízu se poněkud liší. Ne v čase, ale v hloubce výsadby.

Výsadba rybízu

Výsadba rybízu; foto Shutterstock

Postup je zpočátku shodný: Na podzim nebo na jaře, když přineseme rybíz domů, vykopeme jámu zhruba 50 cm hlubokou. Na dno umístíme hrst třeba Cereritu (ne NPK, rybíz nemá rád chlór, a ten v NPK je!) a nad ní ušlápneme 10cm vrstvu živného kompostu nebo kvalitního substrátu. Teprve nad tento základ sázíme. Máme tak vlastně díru, hlubokou cca 40 cm, a do ní se snadno sazenice vejde.

První rozdíl mezi keři: Červený sázíme hlouběji

Sazenice červeného rybízu se sází cca o 5–10 cm hlouběji, než jak byla ve školce. Zakoření a ze seříznuté části (zpravidla z podzemních oček) vyrostou výhony, které budou tvořit nový keř.

Rybíz černý bychom měli vysadit zhruba stejně jako byl ve školce. Pokud chceme sázet hlouběji, pak maximálně o 3–5 cm. Hlubší výsadba jim nedělá moc dobře. Obráží obyčejně z nadzemní části, částečně i z oček těsně pod zemí.

Stromkové tvary bez rozdílu hloubky, ale s kolíkem

U sazenic stromkových rybízů není v hloubce výsadby žádný rozdíl. Příprava výsadbové jámy je stejná jako u keřů, jen doprostřed zarazíme kolík. Ten musí být i po zatlučení delší než je stromek, u kterého je. Váže se jedním úvazkem v korunce.

Korunku při řezu nešetříme a to tak, aby z pupenů, které v korunce necháme, narostly prakticky jen výhony, které budou tvořit novou, pevnou korunku.

Při řezu dejte pozor na druh rybízu a stáří výhonů

Rybízy červené i černé začínají plodit hned druhý rok. To mají keře tři až pět výhonů. Z těch tří necháme dva, z pěti tři. Příští rok z nově narostlých necháme zase dva či tři nové. A takto se dostaneme za tři roky na konečný počet větví (výhonů).

Zatímco však červený rybíz slušně plodí i na čtyřletých větvích, černý stárne rychleji. U něj už prakticky čtvrtý rok vyřezáváme větve, které narostly v prvním roce. U rybízů červených to děláme o rok déle.

U černých rybízů vyřezáváme a nahrazujeme každý rok jednu čtvrtinu, u červených pětinu výhonů.

Keře by měly mít 8–12 výhonů, záleží na odrůdě a tvaru. U vzpřímeně rostoucích raději těch osm, aby keř nebyl moc hustý, u rozkladitých můžeme nechat výhonů více.

Shoda v ostatní péči a hnojení

Keře i stromky bychom měli od druhého roku začít hnojit. Ke každému dát 2–3 kg rozloženého hnoje nebo živného kompostu, okolo 50 g hnojiva typu Cererit.

Jak černý, tak i červený rybíz může být postižen šedou hnilobou, citlivější odrůdy napadá hnědé padlí (to samé co angrešty). Někdy je postihne i sluneční úpal. U keřů je vcelku snadné řešení – obnova řezem, u stromků však bývá šedá hniloba příčinou jejich uhynutí.

Nespleťte se v příčině vady

Sluneční úpal poškodí listovou plochu, ale větvičky nebo pupeny na nich ne. Listy hnědnou, ale obyčejně nevadnou, uschnou jaksi nastojato. Jestliže je keř nebo stromek takto poškozen, v podstatě se toho moc neděje, postižené větve znovu obrostou – neřežeme je.

V případě šedé hniloby však musíme říznout postiženou větev až do živého dřeva, což u stromkových tvarů bývá potíž. Když se šedá hniloba objeví u nich, mají to spočítané.

Nevíme, kdy to bude, kdy zbytek keře uschne, ale obyčejně to přijde do tří pěti let. Zpravidla ubývá každý rok část korunky, až nás omrzí vystřihávat suché, a stromek skončí na ohni. Nicméně celá věc má optimistický závěr. Máme místo na nový stromek! A nemusí to být rybíz, ale třeba nějaký pěkný angrešt.

Foto autor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

code

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

30. 11. 2021

Jak se doma starat o živý vánoční stromek, aby se mohl vrátit ven

Pořídíme-li si živý jehličnan v kontejneru s úmyslem využít ho jako vánoční stromek, je důležité ho postupně přivykat na teplejší prostředí, pravidelně ho zalévat a rosit. Také povánoční návrat do venkovních podmínek musí být pozvolný.

zobrazit další rady a tipy