Meruňky a broskvoně zmlazujeme řezem po sklizni

12. 8. 2021

Na letní řez meruněk a broskvoní si najdeme čas od června do srpna. Pozdější termín řezu může snížit odolnost ovocného stromu vůči mrazu.

Účelem letního řezu je odstranit:

  • příliš hustý obrost hlavních větví tak, aby slunce mělo volný přístup do koruny,
  • nevhodně rostoucí výhony,
  • větve poškozené mechanicky, chorobami či škůdci.

Poblíž plodů řežeme na čípek.

Meruňka

Meruňka špatně snáší hluboké zmlazení do starého dřeva a to zejména v období vegetačního klidu. Proto starší stromy s menšími přírůstky nebo stromy neplodící (po letech s vysokými úrodami) zmlazujeme po sklizni řezem větví do 2–4letého dřeva, případně i hlouběji.

Meruňka

Meruňka po řezu

Silnější větve meruněk odstraníme dutým řezem, což je mírně prohloubený řez na větevní kroužek. Nutné je zatřít řez latexovou barvou. Rány se po takovém řezu lépe hojí s menším rizikem mrtvice.

Broskvoň

Každoroční pravidelný přírůstek je u broskvoní podmínkou pro ideální plodnost. Proto se doporučuje u stromů v plné plodnosti sesadit hlavní větve každoročně po sklizni na výhony, nebo na nižší větve rostoucí ven z koruny. Spodní část koruny tak zůstává stále živá.

mladých broskvoní v půlce léta vyřezáváme všechny nevhodné vzpřímeně rostoucí letorosty, které zahušťují korunku.

Pro plodící broskvoně je důležitý řez ve druhé polovině srpna, kterým zastavíme neukončený růst letorostů (zkrátíme je na 40 cm) a tím podpoříme tvorbu květních pupenů.

Broskvoň po řezu

Broskvoň po letním řezu

Zanedbané broskvoně, které nebyly několik let řezány a jejichž spodní obrost je tzv. vyholen, zmlazujeme hlubokým řezem do starého dřeva ihned po sklizni. Všechny větší rány po řezu důsledně ošetříme.

Foto Tomáš Jan

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

23. 1. 2025

Řez ovocných dřevin v lednu: jabloně, hrušně, rybíz, angrešt

Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x