Zahnův řez souvisí s řezem třešní, ale i ostatních druhů peckovin. Metoda byla vyvinuta v Jorku (Německo).
Zahnův řez je metoda postupného sesazování nevhodné větve řezem na dlouhý oslabeně aktivní čípek, což je různě dlouhá, řezem potlačená část větve. Tento čípek po seříznutí stagnuje v růstu. Nesmí však být příliš krátký, aby nezaschl. Dostatečnou růstovou aktivitu na čípku udržuje slabší postranní obrost. Délka živého čípku závisí hlavně na jeho tloušťce k poměru tloušťky kmene.
Stejné zásady platí při zkracování větví na vhodné náhradní rozvětvení. Čípek ponecháváme tím delší, čím tlustší, mladší a aktivnější je větev, která má být odstraněna, čím kolmější je její postavení a čím vlhčí je stanoviště (může být dlouhý i přes 0,8 m).
Princip postupného zkracování spočívá v pozvolném převedení funkce na vybranou větev. Ta již není v růstu potlačována a postupně nabývá vyrovnanou pozici s ostatními plodnými větvemi v koruně.
Zbylý čípek můžeme odstranit na větevní kroužek, aniž hrozí infekce klejotokem.
Po několika letech se poměr tloušťky mezi odstraněnou a nově vybranou větví změní ve prospěch nově vybrané větve a průměr odřezaných částí je pak menší než polovina kmenu (hlavní větve).
Zejména v zeleninové zahradě je výhodné využívat menší volnou záhonovou plochu, na které si vypěstujeme sazeničky zeleniny. Kupované sazenice jsou mnohdy drahé a navíc nebývá k dispozici výběr odrůd podle našich představ.