Proteolýza

Rozklad bílkovin obvykle enzymatickou činností, působením proteolytických mikroorganismů. P. má velký význam v mnoha oblastech přeměn látek a je využívaná v potravinářství např: je podmínkou zrání masa a masných výrobků, je úvodní fází fermentace čaje a tabáku, podmiňuje správné zrání mnoha mléčných produktů (hlavně sýrů), působí velké škody při konzervaci zeleniny, ovoce a píce, atd. V půdě jsou p. zahájeny přeměny dusíkatých látek zbytků rostlin a organických hnojiv, při uvolňování dusíku ve formě přijatelné pro rostliny. P. může být pro využívané technologie někdy výhodná, jindy škodlivá.

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

22. 9. 2020

Tipy k výsadbě cibulovin: skalky, záhony, trávník, truhlíky, růže…

Konec září a také měsíc říjen jsou nejdůležitějším obdobím pro výsadbu cibulovin do trvalkových záhonů, skalek, květináčů a truhlíků pro jarní a předjarní radost z květů. Nezapomeňme přitom na výsadbu ve skupinkách.

zobrazit další rady a tipy