Košťáloviny

Termín zahrnující pěstované užitkové zeleniny patřící do čeledi brukvovitých (Brassicaceae), dříve křížaté (Cruciferae). Během dlouhodobého vývinu získaly mimořádnou přirozenou proměnlivost a přizpůsobivost k různému prostředí. K tomu výrazně přispěl člověk svým cíleným pěstováním. Vyznačují se zesílenou částí stonku (košťálem) a patří sem: zelí, kapusta, kedluben, květák a brokolice. Jemnější salátový charakter mají pak východoasijské košťáloviny: čínské a pekingské zelí.

Kalendárium

8. 12. 2023

Do konce prosince lze odebírat a uskladnit rouby révy vinné

Rouby révy o délce 30 cm odebíráme z jednoletého dřeva. Lehce je zvlhčíme, zabalíme do igelitového sáčku a uskladníme ve studeném sklepě, chladicím boxu apod. Také pro révu platí, že množitelský materiál stejně jako sazenice musí být zcela zdravé.

zobrazit další rady a tipy