Košťáloviny

Termín zahrnující pěstované užitkové zeleniny patřící do čeledi brukvovitých (Brassicaceae), dříve křížaté (Cruciferae). Během dlouhodobého vývinu získaly mimořádnou přirozenou proměnlivost a přizpůsobivost k různému prostředí. K tomu výrazně přispěl člověk svým cíleným pěstováním. Vyznačují se zesílenou částí stonku (košťálem) a patří sem: zelí, kapusta, kedluben, květák a brokolice. Jemnější salátový charakter mají pak východoasijské košťáloviny: čínské a pekingské zelí.

Kalendárium

12. 7. 2025

Vodu pro letní zálivku šetříme kypřením a mulčováním půdy

V obdobích největších letních veder patří kypření půdy k nejdůležitějším zahradním činnostem. Po každém větším dešti nebo zálivce je nutné kypřením přerušit kapilaritu půdy. Okopávku můžeme nahradit mulčováním půdy.

zobrazit další rady a tipy